Herní headset Func HS-260: robustní, komfortní, funkční
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Herní headset Func HS-260: robustní, komfortní, funkční

Herní headset Func HS-260: robustní, komfortní, funkční | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

13. 3. 2014 11:00 7

Seznam kapitol

1. Herní sluchátka Func HS-260: představení 2. Design a provedení 3. Ergonomie 4. Zvukové podání 5. Mikrofon 6. Závěr

Herní sluchátka Func HS-260 jsou dalším počinem obnovené značky. Na první pohled zajímavý produkt s vyšší cenou čelí tvrdé konkurenci zaběhlých značek a produktů. Poskytnou HS-260 nějaké pádné argumenty proč je pořídit? Jedná se o opravdová herní sluchátka? To jsou otázky, kterými se dnes budeme zabývat.

Reklama

Kvalita reprodukovaného zvuku vás asi zajímá nejvíce. Je to však opravdu tak důležitý faktor? Bezpochyby, zvukové podání je velmi důležité, ale proti tomu jde fakt, že většina sluchátek podává rozumně kvalitní zvuk. Samozřejmě je možné pořídit lepší sluchátka v profesionálních kategoriích. Rozdíl pro běžného uživatele ale není zásadní.

Jak se při výběru tedy orientovat? Můžeme se spolehnout na subjektivní zhodnocení recenzenta, které není vůbec od věci, ale jeho přesnost je minimálně zavádějící. Z pohledu hráče by naopak mohla být celkem užitečná znalost frekvenční charakteristiky sluchátek. O co se jedná? Obvykle je prezentována formou dvojrozměrného grafu s frekvencí na horizontální ose a intenzitou reprodukce na svislé ose. Graf pak zobrazuje závislost mezi frekvencí a intenzitou reprodukovaného zvuku. V zkratce dostanete vizuální přehled o tom, jaké frekvence sluchátka posílí, jaké podají neutrálně a jaké naopak méně výrazně.

Právě frekvenční charakteristika je pro hráče zajímavá, protože pro něj je důležité ze zvuku dostat klíčové informace, ať už jde o určení polohy a vzdálenosti nepřítele nebo jen o nějakou jinak nepostřehnutelnou událost. Tyto zvuky se pochopitelně liší hra od hry, ale existují obecná doporučení, která říkají, že pro dobré herní podání zvuku je potřeba méně nízkých frekvencí – basů, více středových frekvencí a neutrální podání výšek. Řada neherních sluchátek toto nedodržuje (z marketingových ale i praktických důvodů – uživatelé jsou zvyklí na basy a když tam nejsou, tak mají pocit, že sluchátka nejsou dobrá).

Herní headset Func HS-260: robustní, komfortní, funkční
i Zdroj: PCTuning.cz

HS-260 používají stereo dvojici měničů o průměru 50 mm – celkem nadstandardní velikost spíše zastoupena v lepších sluchátkách. Tyto měniče jsou navíc laděny a párovány. Sluchátka pro nás mají také další výhodu, známe frekvenční charakteristiku, která je navíc i laděna do herního zaměření (slabší basy, silnější středy). Pokud však chcete něco poslouchat pořádně obasovaného, budete muset sáhnout po ekvalizéru.

Osobní zhodnocení kvality zvuku je nadmíru pozitivní (sluchátka jsem nechal „zahořet“ jeden večer), používám totiž celkem slušná sluchátka od firmy Superlux, které mají po speciální filtraci velmi podobnou frekvenční charakteristiku. Nesmíme opomíjet fakt, že u Func HS-260 se bavíme o uzavřených sluchátkách, což bude tvořit při prvním poslechu největší rozdíl v dojmu oproti otevřeným sluchátkům. Pokud tedy pomineme „uzavřené“ vlastnosti zvuku, tak se dostáváme k vlastnímu podání, které působí dostatečnou přirozeností a otevřeností. Detaily zvuku jsou jasně patrné a i v herním shluku je možné identifikovat jednotlivé zdroje.

Za zmínku stojí možnost regulace hlasitosti sluchátek, které obvykle bývá na přívodním kabelu. Zde tomu tak není, ovladač je přímo na sluchátkách, konkrétně na levém pohárku vzadu. Je sice pohodlně dostupný, ale s největší pravděpodobností se jedná o levný analogový regulátor, který neposkytuje zcela lineární regulaci a hlavně má obtíže s udržením vyváženosti pravého a levého kanálu při nízkých úrovních hlasitosti. 

Herní headset Func HS-260: robustní, komfortní, funkční
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama