IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover BLITZ – konečně reparát
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover BLITZ – konečně reparát

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover BLITZ – konečně reparát | Kapitola 3

Jan Schrenk

Jan Schrenk

9. 1. 2018 03:00 27

Seznam kapitol

1. Snaha o reparát 2. Komunita sobě 3. Bitva o Británii 2017 4. Letecký park
5. Atmosféra a letové modely 6. Technické zpracování 7. Budoucnost

Se sérií IL-2 Šturmovik se kdysi setkal každý virtuální pilot i spousta těch, kteří se drží raději bezpečně na zemi. Kdysi měla tak dominantní postavení, že pozabíjela konkurenci a osud virtuálních letců spojila i s osudem svým. Po deseti letech čekání na jejího nástupce se místo spásy zjevila kastrofa biblických rozměrů. BLITZ to má aspoň trochu napravit.

Reklama

Bitva o Británii 2017

Čím tedy CLOD, nebo chcete-li Zmetek, je dnes a čím není? Je to druhoválečný letecký hardcore simulátor zasazený do období vrcholné Bitvy o Británii, tedy zhruba mezi červnem a listopadem 1940. Fandům do letadel umožňuje účastnit se tohoto snad nejslavnějšího leteckého konfliktu historie na straně jak královského Royal Air Force, tak mocné nacistické Luftwaffe i poněkud méně významného účastníka v podobě Mussoliniho Regia Aeronautica. Obsah tvoří tutoriál, quick mise, single mise, kampaň a samozřejmě multiplayer.

Tutoriál prožijete pouze za RAF. Létat se budete učit ve cvičném De Havillandu Tiger Moth, což je víceúčelový dvoumístný dvojplošník. Za Luftwaffe nebo Regia Aeronautica cvičná letadla k dispozici nejsou a je to tak asi i správně, protože vezmeme-li v úvahu, že v Tiger Mothu strávíte možná půl hodiny a pak na něj navždy zapomenete, tak je to trochu zbytečná investice do modelování. Samotný tutorial není koncepčně špatný, provedete v něm základy toho, čím prochází i reálný pilot. Zatáčky, klesání, stoupání, okruhy okolo letiště, starty, přistání a samozřejmě vývrtky – mé oblíbené. TigerMoth je příjemný a naprosto nezáludný. Škoda jen, že virtuální instruktor poté, co si letadlo v určité fázi letu převzal, jej při přistání roznesl o zem. Hotová velká kalifornská. Dvakrát. Víte, když jsem si dělal papíry na letadlo ve skutečnosti, tak mě ani nenapadlo, že by to instruktor se mnou na palubě mohl rozmlátit, ale tady to provede s takovou elegancí a nonšalantní samozřejmostí… :-). Tím samozřejmě šla atmosféra do kopru. Pro pozdější fáze výcviku vystřídá Tiger Motha už těžší kalibr v podobě stíhacího Hawkeru Hurricane. Tam už naštěstí instruktor není, takže vám nemá kdo ukrást atmosféru nějakým spektakulárním výbuchem, jehož se krom jeho samotného bude účastnit i vaše maličkost.

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover BLITZ – konečně reparát
i Zdroj: PCTuning.cz
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover BLITZ – konečně reparát
i Zdroj: PCTuning.cz

Tutorialy jsem viděl zpracované už lépe, ale lépe něco takového než obvyklé nic.

Quick mise měly snad ideu v původním Šturmovikovi, ale ztratily jejich jednoduchost a lehkost. Naopak se objevíte v šíleném menu plném obrázků s přehledností nula nula nic. Na druhou stranu je to nejrychlejší cesta, jak se dostat do nějakého boje a dají se i zde docela dobře použít pro naučení se základního bojování a střelby, vrhnou vás totiž přímo do akce.

Klasické single mise a kampaň jsou vzájemně docela podobné záležitosti. Zpravidla vás vedou od vzletu, lokalizaci cíle až po přistání. Můžete vést stíhací záchytné i eskortní akce, bombardovací i bitevní lety, sem tam nějaký ten průzkum bojem či hlídání rozličných cílů.

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover BLITZ – konečně reparát
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama