Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami

Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 10. 2018 03:00 31

Seznam kapitol

1. Intel neměl dobrý rok .. 2. Testovací systém 3. Problémy s taktováním 4. Jak updatovat mikrokód CPU
5. Herní testy 4K (3840 x 2160) 6. Shrnutí výkonu 7. Zhodnocení a závěr...

Často se setkáváme s názorem, že výkon procesorů Intel se všemi záplatami na letos nalezené bezpečnostní problémy je nižší než v čase recenzí. Máme zde poslední BIOS, všechny updaty Windows, otestujeme tedy, zda se výkon Intelu za více než rok změnil. A podíváme se i na to, jak ručně updatovat mikrokód procesoru.

Reklama

Zhodnocení a závěr...

Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Měření výkonu po čtrnácti měsících ukázalo, že rozdíl ve výkonu existuje. Je ale tak malý, že nestojí za řeč. Jsou aplikace, kde je výkon nižší, ale jsou i takové, kde je vyšší než vloni. Pokud se podíváme jen na aplikace, kde je výkon nižší – je nižší v rozmezí 0,8–3,4 procent. Průměrný pokles výkonu v aplikacích, kde je výkon nižší, je asi 1,5 procenta, tedy v rámci chyby měření. Ve hrách je naopak nárůst téměř ve všech testovaných hrách, pouze v jedné šlo o pokles fps. Závěr nelze zobecnit na všechny procesory Intel, jelikož jsem testoval jen jeden model z mnoha. Ale myslím si, že situace bude podobná na většině starších i novějších architektur. Mluvit o znatelně nižším výkonu než v čase recenzí tedy není možné. Výkon se změnil jen nepatrně.

Přetaktování

Kde je vidět vliv všech záplat na procesory (mikrokódy) a Windows (záplaty Microsoftu), je přetaktování. To se zhoršilo v mnoha případech, frekvence si procesor udrží, je nutné ale zvýšit napětí. Tuto skutečnost jsem si potvrdil v několika případech osobně, tedy ji považuji za ověřenou. V případě, že máte poslední dobou problémy se stabilitou přetaktování, nebo se vám nějak rozhasil systém, můžete být obětí updatů Intelu. Zkuste dát starší BIOS se starším mikrokódem, odstranit poslední balíček Microsoftu a ověřte, zdali se situace vylepšila. Já jsem tímhle opět svou testovací desku rozchodil úspěšně.

Subjektivní názor

V případě, že vám poslední dobou přetaktování funguje jako dřív, není co řešit. Užijte si ho dál. Pokud problémy máte, zkuste řešení z našeho článku. Dopad na výkon procesorů Intel je se všemi záplatami systému Windows i BIOSů, zcela zanedbatelný. Není nutné ho vůbec nějak řešit, nebo se bát dopadů na výkon. Tak jak se nezměnil za rok výkon procesorů AMD, tak ten od Intelu se hnul dolů jen nepatrně. Nestojí to za řeč. Toto zjištění bude také důležité pro nové procesory tohoto podzimu. Čeká nás osmijádrový Coffee Lake a také obměna HEDT, Cascade Lake–X. Obě tyto architektury nemají hardwarově vyřešené chyby Meltdown/Spectre a další. To náš čeká až s čipy na novém výrobním procesu příští rok.

Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací kit zapůjčil Asus

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama