Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 03:00 25

Seznam kapitol

1. Intel SSD 750 – Extrém i do „běžného“ PC 2. Co znamená NVMe 3. Představení disku 4. Operační systém, bootování 5. Stará základní deska = problém 6. Testovací sestava a specifikace
7. Testy malých souborů (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy – body 11. Start Windows, shrnutí výkonu 12. Závěr

V dnešním testu si představíme první NVMe SSD disk do běžných počítačů. Díky využití sběrnice PCI-E 3.0 a přímé komunikaci s řadičem v procesoru nabízí extrémně vysoký výkon. Na druhou stranu jej nelze použít všude, kvůli omezení čipsetů a operačních systémů. Pokud ale funguje, je to drtič, neskutečný drtič!

Reklama

Start Windows, shrnutí výkonu

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřím stopkami nastartování systému od pípnutí desky do Windows 8.1 až na plochu. Čas měřím stopkami, měření není zcela přesné, ale pro orientaci stačí bohatě. Start systému s NVMe diskem je bleskové, nic rychlejšího dnes neexistuje. Tím se dostáváme k celkovému zhodnocení výkonu:

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

K nějakému číselnému závěru použiji celkové skóre z Anvil Pro Utility, která je hodně oblíbeným nástrojem a jejíž výsledky jsou považovány za důvěryhodné a porovnatelné. Není to profi IOMeter, ale test, který si může doma spustit každý, dnes asi lepší není.

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako základ jsem zvolil sto procent na OCZ Vector 256GB, jenž je sice starší, ale přesto dosti výkonný disk. S cenou kolem 5000 Kč (240GB) jde i o disk, který je oproti konkurenci docela drahý. Proti němu stojí PCI-E disk série ROG od Asus, který spíše zklamal. Komunikace přes dvě linky PCI-E ve standardu 2.0 (max. 1 GB/s jednosměrně) je pro PCI-E disk brzdou. Skutečně výkonný disk pro PCI-E 2.0 ale otestujeme už brzy a uvidíme, jak výkon může narůst.

Pokud osadíme Intel SSD 750 na platformu s procesorem PCI-E 2.0, sběrnice bude výkon dramaticky brzdit, ale i tak je disk proti výkonnému disku pro SATA 6 Gb/s (AHCI) rychlejší více než dvakrát. Pokud použijete správnou platformu s dostatkem PCI-E 3.0, je disk skoro čtyřikrát výkonnější než běžné SSD. To je ve výkonu disků ohromný skok, takový tu u SSD nikdy nebyl. Doporučení je jasné, pokud chcete takhle brutální SSD do svého počítače, určitě mu dopřejte PCI-E 3.0.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama