Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 03:00 25

Seznam kapitol

1. Intel SSD 750 – Extrém i do „běžného“ PC 2. Co znamená NVMe 3. Představení disku 4. Operační systém, bootování 5. Stará základní deska = problém 6. Testovací sestava a specifikace
7. Testy malých souborů (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy – body 11. Start Windows, shrnutí výkonu 12. Závěr

V dnešním testu si představíme první NVMe SSD disk do běžných počítačů. Díky využití sběrnice PCI-E 3.0 a přímé komunikaci s řadičem v procesoru nabízí extrémně vysoký výkon. Na druhou stranu jej nelze použít všude, kvůli omezení čipsetů a operačních systémů. Pokud ale funguje, je to drtič, neskutečný drtič!

Reklama

Stará základní deska = problém

Intel uvádí, že řadič na disku potřebuje latence a propustnost rozhraní PCI-E 3.0, nelze jej nahradit více linkami PCI-E 2.0. Jelikož ale existuje zpětná kompatibilita, disk zkrátka musí fungovat i na PCI-E 2.0 deskách (procesorech). Zkusili jsme to v praxi a byli jsme dost překvapeni. Nejprve ale k teorii. K plné funkčnosti je potřeba procesor s rozhraním PCI-E 3.0. Na těchto vybraných čipech tedy může NVMe disk podat plný výkon:

  • Haswell (například Core i7-5960X, Core i7-5820K, Core i7-4790K, Core i5-4690K)
  • Ivy Bridge (Core i7-4960X, Core i7-4820K, Core i7-3770K, Core i5-3570K)

Všechny ostatní starší procesory jsou omezené právě tím, že mají řadič standardu PCI-E 2.0. Mezi „nepoužitelné“ procesory patří Sandy Bridge Core i7-3970X, Core i7-2700K, Core i5-2500K a všechny starší procesory Intelu a od AMD se současnými čipsety (kromě jedné desky Asus).

Oficiální podpora je také pouze na platformách Intel X99 Express a Z97 Express, všechny ostatní starší čipsety mají zatím smůlu, Asus ale má ne webu hlasování, zdali chtějí uživatelé podporu i pro starší desky. Uvidíme, jak to dopadne, ale osobně nevidím na Z87 Express (X79 Express) žádný důvod, proč by NVMe nemělo pracovat zcela normálně a bez omezení výkonu.

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na platformu Z97 Express a její možná omezení. Už vzhledem k ceně se očekává spíše to, že se uživatelé disku SSD 750 budou rekrutovat spíše z highendu s X99 Express, podporovaná je i Z97 z mainstreamové platformy LGA1150. U ní má procesor k dispozici pouze 16 linek PCI-E standardu 3.0. Konfigurace PCI-E linek může být buď 1× 16, 2× 8 nebo 8+4+4. Pro poslední možnost musí ale výrobce na desku umístit výrobce nějaký PCI-E přepínač. Základ je tedy pouze 1× 16 a 2× 8 linek. Pokud osadíte do prvního slotu grafiku a do druhého PCI-E disk, pojede obojí pouze na 8 PCI-E linek. Grafiku by tedy mohla sběrnice brzdit. A co je horší, pokud grafiky dvě, PCI-E SSD do slotu s PCI-E 3.0 už neosadíte. Všechny další sloty PCI-E na desce už běží v režimu PCI-E 2.0. Ani v jednom případě, tedy není situace ideální, buď bude mít VGA jen osm linek a disk také osm, nebo disk nepůjde osadit vůbec. Platforma X99 Express je pro toto řešení podstatně lepší základ.

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máte jeden z dvojice nejvýkonnějších procesorů, bude mít k dispozici 40 linek PCI-E 3.0. Ty mohou být rozložené v konfiguraci 2× 16 + 8 nebo 5× 8. Druhá možnost ale opět vyžaduje od producenta desky osazení přepínače PCI-E. U většiny desek tedy bude PCI-E pracovat v režimu 16× + 16× + 8×. Pokud osadíte jen jednu grafiku, pro SSD disk stále zbude dost volných linek. V případě dvou karet v „dlouhých“ PCI-E (grafik i jiných), máte stále ještě jeden slot s dostatečným počtem PCI-E linek. U této platformy tedy nebude s osazením PCI-E disku žádný problém, na ten můžete narazit snad jen při použití nejlevnějšího modelu procesoru, který má počet PCI-E linek omezený na 28.

Tři počítače v praxi

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyzkoušel jsem tři systémy. První byl velmi starý čipset Z68 Express s procesorem Core i7-2600K. Výkon je stále skvělý, bohužel čipset a výbava zastarala. Na tomto počítači jsem měl Windows 7 x64. Disk jsem osadil do druhého slotu PCI-E, první už okupovala grafická karta. Obě PCI-E karty měly k dispozici osm linek PCI-E ve standardu 2.0. Po instalaci ovladače do Windows 7 disk najel a zobrazil se v systému. Bohužel nefungoval, nedalo se na něj nic zapsat ani z něj číst. Systém stále hlásil, že disk je zaneprázdněn. Na této konfiguraci se mi jej zprovoznit nepodařilo.

Druhý systém byl počítač s X79 Express a procesorem Core i7-3960X. Pod systémem Windows 8.1 disk fungoval zcela bez problémů. Jelikož ale tato platforma nemá PCI-E 3.0, byl výkon značně omezený. Výsledek na této platformě najdete pro srovnání v grafech. Tuto kombinaci ale stále vlastní dost lidí a dopad pomalejší sběrnice na výkon SSD disku pro ně může být zajímavý. Třetí počítač běží na X99 Express a procesoru Core i7-5930K společně pod Windows 8.1. Zde dle očekávání nebyl žádný problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama