Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 03:00 25

Seznam kapitol

1. Intel SSD 750 – Extrém i do „běžného“ PC 2. Co znamená NVMe 3. Představení disku 4. Operační systém, bootování 5. Stará základní deska = problém 6. Testovací sestava a specifikace
7. Testy malých souborů (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy – body 11. Start Windows, shrnutí výkonu 12. Závěr

V dnešním testu si představíme první NVMe SSD disk do běžných počítačů. Díky využití sběrnice PCI-E 3.0 a přímé komunikaci s řadičem v procesoru nabízí extrémně vysoký výkon. Na druhou stranu jej nelze použít všude, kvůli omezení čipsetů a operačních systémů. Pokud ale funguje, je to drtič, neskutečný drtič!

Reklama

Závěr

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnocení tohoto produktu může být z pohledu výkonu snadné – do desktopu nic výkonnějšího nepořídíte, určitě ne s takovou kapacitou. Intel přinesl výkon a schopnosti drahých profi disků pro datacentra i do domácností a navíc za agresivní cenu. Jasně, mnozí namítnete, že 34 000 Kč je dost (menší verze stojí 13 000 Kč). Pokud se ale podíváte na cenu běžných 1TB disků, které začínají někde na 13 000 Kč s DPH, není to tak zlé. Zaplatíte třikrát tolik, ale obdobný je i nárůst výkonu. Tenhle disk není pro každého, jelikož ho každý ani nevyužije. Koupit si za víc než třicet tisíc SSD disk kvůli rychlejšímu startu Windows a načítání pár her, by nebyla zrovna moudrá volba. Pokud ale dokážete takto masivní nárůst rychlosti čtení a zápisu zúročit (proi grafické aplikace, databáze, velké projekty v CAD), tak asi není proč váhat. Větši kapacita i vyšší rychlost vám podstatně urychlí práci. Dosud jste za podobný disk museli Intelu dát kolem 150 000 Kč.

Výkon je brutální, ale není vše jen pozitivní. Nasazení rozhraní NVMe je cesta budoucnosti, která nás asi všechny jednou čeká. Výkon SSD disků může dále růst a škálovat s počtem linek PCI-E po několik dalších let. Rezerva zde je. Dokonce si myslím, že příští generace highendových procesorů Intel bude mít právě kvůli tomuto fenoménu výrazně více PCI-E linek.

V tuto chvíli to ale může být problém. V podstatě jedinou platformou, u níž má použití těchto disků smysl a je bez kompromisů, je X99 Express a nejvyšší procesory Core i7 se čtyřiceti linkami PCI-E. Na Z97 Express a procesorech Haswell-DT už budete muset dělat ústupky. Pokud osadíte disk i grafiku, grafiku vždy „ošidíte“ o polovinu linek PCI-E. Dle tohoto měření je zatím dopad na výkon 16× a 8× PCI-E 3.0 pro GeForce GTX 980 jen dvě procenta. Takže použít to jde, ale musíte počítat s pouze osmi linkami pro VGA, otázkou zůstává, jak tomu bude dalších generací karet.

Jak ukázal test, lze tento disk použít i na starší platformě s procesorem a PCI-E 2.0 rozhraním. Výkon proti běžným SSD disků značně naroste, ale i tak bude výrazně pomalejší, než by mohl mít, což je u tak drahého řešení určitě škoda. Platformu X79 Express můžete použít bez potíží, ovšem jedině s Ivy Bridge-E s rozhraním PCI-E 3.0. Na starší systémy zapomeňte, byť některé recenze hovoří o bezproblémovém chodu na čipsetech Z68, Z77 Express, mě disk na Z68 Express a Core i7-2500K nefungoval. Kompatibilitu starších desek je nutné prověřit před koupí nebo po koupi a disk pak případně vrátit.

Závěr je tedy zřejmý. Protokol NVMe je ohromný přínos, disk komunikuje s procesorem přímo bez nutnosti řadiče. K tomu potřebuje jen kvalitní PCI-E spojení (4× 3.0). Výkon je neskutečný, jak při zápisu, čtení i přístupové době. Nic výkonnějšího není, navíc není problém s bootováním a běžným použitím. Disk podporuje TRIM a Intel ručí za stabilní výkon po celou životnost. Pokud potřebujete takový výkon, dosud vás stojí mnohonásobně více. I pro nadšence se otevírá možnost řádně navýšit výkon disku. Moje zkušenost s PCI-E diskem (OCZ Revodrive) nebyla zrovna dobrá, od té doby používám RAID 0 z klasických SSD, ale tomuto disku dám asi šanci obohatit můj herní stroj. Je to bomba.

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení disku děkujeme společnosti Intel Czech Republic

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama