Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 03:00 25

Seznam kapitol

1. Intel SSD 750 – Extrém i do „běžného“ PC 2. Co znamená NVMe 3. Představení disku 4. Operační systém, bootování 5. Stará základní deska = problém 6. Testovací sestava a specifikace
7. Testy malých souborů (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy – body 11. Start Windows, shrnutí výkonu 12. Závěr

V dnešním testu si představíme první NVMe SSD disk do běžných počítačů. Díky využití sběrnice PCI-E 3.0 a přímé komunikaci s řadičem v procesoru nabízí extrémně vysoký výkon. Na druhou stranu jej nelze použít všude, kvůli omezení čipsetů a operačních systémů. Pokud ale funguje, je to drtič, neskutečný drtič!

Reklama

Operační systém, bootování

Podpora operačního systému se u nové technologie musí prozkoumat jako první. Intel říká, že disk NVMe bude zcela jistě fungovat ve Windows 8.1 a Windows Server 2012 R2 a vyšších. Tyto systémy mají ovladač už přímo v systému. Stejně by měly fungovat i Windows 8 a budoucí Windows 10, u všech ostatních systémů to nepůjde tak snadno. Ovšem ani nijak složitě.

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Nutný je ovladač, osobně jsem disk zkoušel na Windows 8.1 a Windows 7, oba systémy v 64b verzi. Ve Windows 7 jsem skutečně musel nahrát ovladač, který stáhnete z webu Intelu. Já jsem ho našel na stránce pro recenzenty, ale je volně stažitelný. Poté se disk v systému objevil a pracoval bez potíží, tedy pokud byl osazen na kompatibilní desce. O tom ale až v další kapitole. Ve Windows 8.1 jel disk okamžitě, bez jakýchkoliv problémů.

Bootování a instalace Windows

S bootováním a instalací Windows má spíše co do činění BIOS desky, ale já to rozvedu v této kapitole. Aby disk NVMe nabootoval, je nutné dodržet následující podmínky:

  • BIOS desky musí být v režimu povoleného UEFI, verze alespoň 2.3.1 s podporou NVMe
  • Deska musí mít podporu pro NVMe
  • Nutný 64b operační systém
  • Pro Windows 7 je někdy nutné mít možnost vynutit CSM
  • Ovladač pro NVMe pro Windows 8 a Windows 7 (ve Windows 8.1 už je)

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby mohl NVMe disk bootovat a šlo na něj nainstalovat systém, je nutné nastavit v BIOSu volbu na UEFI (pokud používáte jinou). To platí pro všechny systémy.

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Windows 7 a Windows 8 při instalaci disk neuvidí, je nutné jim nabídnout ovladač. Stejně jako jsme to byli zvyklí dlouhá léta dělat u RAID polí nebo neobvyklých řadičů. Windows 8.1 jej uvidí i bez ovladače.

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovladač disku NVMe (Intel SSD Drive P3700/P3600/P3500 Series Driver) se nainstaluje a po chvilce uvidíte nový disk bez oddílů. Ten už si pak můžete rozdělit, na kolik oddílů chcete. Pak už systém bez potíží nainstalujete, ve Windows bude už ovladač disku přítomný. Pokud bootovat nechcete a budete disk používat jako úložiště, musíte ovladač nahrát ve Windows 7. To je vše. S bootováním ani použitím na kompatibilní desce by neměl být problém, ať už používáte starší Windows 7 nebo poslední Windows 8.1.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama