Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách

Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 8. 2013 00:00 49

Seznam kapitol

1. AMD má APU, Intel IGP 2. Přehled integrovaných grafik AMD a Intel 3. Testovací sestavy, hry a metodika 4. Arma II, Assassins Creed III 5. Bioshock: Infinite, Bordelands 2 6. Crysis 3, Dota 2
7. Far Cry 3, Grid 2 8. Hitman: Absolution, Max Payne 3 9. Metro: Last Light, Sleeping Dogs, Tomb Raider 10. Sleeping Dogs, Tomb Raider 11. Závěr

Integrované grafické karty zažívají v posledních letech prudký rozvoj. Propaguje je především AMD, které na svých APU založila celou platformu. Intel nezůstává pozadu a s každou novou generací procesorů zvyšuje i výkon svých IGP. Staly se integrované grafiky konečně použitelné a mohou nahradit samostatné levné karty s cenou do 2000 Kč?

Reklama
Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách
i Zdroj: PCTuning.cz

Integrované grafické karty během posledních let prošly velkým rozvojem. Nemyslím teď absolutní nárůst výkonu, který je samozřejmý, ale spíše ostatní aspekty. Zatímco před lety bylo běžné, že na integrovaných grafických čipech některé hry vůbec neběžely a takové tituly se objevily i v testu před dvěma roky, tentokrát jsem se s žádným podobným problémem nesetkal. Největší podíl na tom samozřejmě mají ovladače, na nichž především Intel v uplynulých letech skutečně výrazně zapracoval. AMD u svých APU těží z toho, že je jejich grafická část derivátem starších plnohodnotných karet Radeon. Díky tomu podporují integrované grafické karty AMD de facto všechny technologie jako plnohodnotné Radeony. Relativně dobře jsou na tom v tomto ohledu také integrovaná grafická jádra Intel, nechybí jim například podpora DirectX 11.

Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na výkon, je až překvapivé, jak moc se během posledních let zvednul. Zatímco integrované čipy nedokázaly v roce 2007 konkurovat ani těm nejlevnějším grafickým kartám s cenou okolo tisíce korun, dnešní nejvýkonnější integrované karty svým výkonem dokážou téměř dorovnat i levný Radeon HD 7730. Ten jsem v samostatné recenzi před časem zhodnotil jako nejvýhodnější grafickou kartu s cenou do dvou tisíc. Na mysli teď mám samozřejmě především AMD Radeon HD 8670D, který svým výkonem ostatní integrovaná grafická jádra výrazně překonal. Výkon přesto samozřejmě není nijak ohromující. Byť na integrovaném Radeonu HD 8670D plynule rozběháte všechny nové hry, u většiny těch náročnějších to bude po výrazném snížení detailů a pravděpodobně i rozlišení. Byť se nám Intel i AMD snaží tvrdit, že jejich integrovaná grafická jádra mají dostatečný výkon i pro hraní ve Full HD rozlišení, u náročných her s ním nepočítejte.

I nadále proto dle mého názoru platí, že integrované grafické karty jsou vhodné především pro ty, kteří hry nehrají vůbec, nebo jen minimálně. Je nutné uznat, že jejich výkon v průběhu času znatelně roste a za další dva až tři roky může být situace opět jiná. Druhou stranou mince totiž je, že na většině zbylých testovaných čipech se moderní hry i po výrazném snížení detailů stále trhaly. Pokud patříte k nenáročným a jen občasným hráčům, kteří potřebují za každou cenu ušetřit, je z hlediska výkonu ve hrách nejlepší volbou procesor s integrovaným jádrem Radeon HD 8670D. Počítejte však s hraním her na nízká rozlišení a často jen s minimálním nastavením detailů.

Poděkování

Za zapůjčení části testovaného hardwaru děkujeme internetovému obchodu Alza.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama