Jak chytrý Apple vyhověl i nevyhověl právu na opravu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak chytrý Apple vyhověl i nevyhověl právu na opravu

Jak chytrý Apple vyhověl i nevyhověl právu na opravu | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 12. 2021 09:30 18

Seznam kapitol

1. Chytrá horákyně 2. Program, ve kterém nechcete být 3. Slepé střevo svépomocí snadno a rychle 4. iPhone pro drsný chlapy 5. Normální je opravovat

Mistrovství velkých firem je v tom, že neváhají vydat mnoho peněz na to, aby přišly na způsob, jak se legislativní vlk nažere a jejich příjmová koza zůstane celá. A mezi nimi je Apple naprostou legendou.

Reklama

Dokud Apple nezmění konstrukci svých produktů tak, aby byly podomácku opravitelné, jsou jejich aktivity jako Self Service Repair Program jenom loutkovým divadlem to ty, kteří jim tuhle PR show žerou. Za námi je třicet let designů, které jasně ukázaly, že je možné dělat opravitelná zařízení – a jak je dělat. 

Během celé té doby nedělal Apple nic jiného, než že se snažil opravitelnosti zabránit. Původní Apple I je plně rekonstruovatelný, Apple II také – a je plně opravitelný, stačí vám k tomu manuál, který sepsal sám Steve Wozniak. Mezi tímhle otevřeným Applem a tím moderním máme generace a generace pokroku: Stále novější a divnější šrouby, další a další technologie, více a více lepidla, které brání v opravě.

A tenhle Apple – právě tenhle Apple – se najednou otočí na pětikoruně a zavede systém pro domácí opravy? A tomu máme věřit?

S tím si běžte k šípku. Tohle je loutkohra pro opravdu naivní lidi. 

Za celou svou existenci Apple kráčel v čele neopravitelnosti – a tu neopravitelnost učil i další výrobce. Díky nim dnes máme skleněná těla mobilů, lepené baterky, sluchátka, která po smrti baterky můžete vyhodit. 

Self Service Repair Program není žádná snaha o ekologii – je to jenom další kousek, další trik, jak od sebe odehnat ekologisty a legislativce. Jsou to ty samé žvásty, jako když se chlubili recyklovanými materiály – a kdo je nepoužívá? Kdo? Recyklace je základem moderní společnosti, proto v ní nemáme desítky tisíc tanků z Druhé světové: Byly recyklovány.

Recyklace je normální – a opravitelnost by taky měla být normální. Neměl by to být PR kousek, ale běžná součást našeho života. Dnes se tomu moderně říká „cirkulární ekonomika“ a vydává se to za neuvěřitelný objev, ale už v neolitu pralidi věděli, že organické zbytky mají vrátit půdě, aby se recyklovaly. A taky věděli, že když se jim něco rozbije, tak to nejdřív zkusí opravit, než to vyhodí. To opravdu není nic nového, to je jenom návrat k tomu starému.

Nepochybujte o tom, že Apple vymyslí něco, aby to s ním zase dopadlo dobře. Šéfové korporátu jsou taky lidi a taky mají rádi dobré konce příběhů, zvláště pokud jim ony konce příběhů zvyšují výnosy. Když to zvládl Abunauas, zvládnou to i oni!

Totiž... jak že to dopadlo s tím Abunauasovým vyhnanstvím? Rozzuřený negus nařídil, že je z Etiopie vyhnán a pokud se ještě jednou dotkne nohou etiopské půdy, bude pověšen. Co ovšem čert nechtěl – neuplynulo dlouho, přišla další slavnost a negus vidí, že u vchodu do adisababského tržiště postává Abunauaus. Císař se rozzuřil a chtěl ho popravit, ale Abunauaus mu odpověděl: „To, cos mi nařídil, jsem věrně splnil. Odešel jsem z Etiopie, jak jsi mi nařídil. Šel jsem do Egypta a tam jsem si nalepil hlínu na boty. A od té doby chodím stále jenom po egyptské zemi.“

Abunauaus to zvládl. Apple to zvládne taky!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama