Jak chytrý Apple vyhověl i nevyhověl právu na opravu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak chytrý Apple vyhověl i nevyhověl právu na opravu

Jak chytrý Apple vyhověl i nevyhověl právu na opravu

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 12. 2021 09:30 18

Seznam kapitol

1. Chytrá horákyně 2. Program, ve kterém nechcete být 3. Slepé střevo svépomocí snadno a rychle 4. iPhone pro drsný chlapy 5. Normální je opravovat

Mistrovství velkých firem je v tom, že neváhají vydat mnoho peněz na to, aby přišly na způsob, jak se legislativní vlk nažere a jejich příjmová koza zůstane celá. A mezi nimi je Apple naprostou legendou.

Reklama

Většina národů má oblíbené chytrácké postavy, které umí používat rozum k tomu, aby vtipným způsobem obešly příkazy vrchnosti. Slavná Werichova pohádka o královně Koloběžce první, kterou převzal od Boženy Němcové a její Chytré horákyně, která ji převzala od lidu a lid ji převzal od orientálních autorů, je toho příkladem. 

V Orientu totiž milovali chytré hrdiny, kteří dokázali obejít nařízení despotických autokratů, ať už to byl středoasijský Nasreddin, severoafrický Džóva, proradná baghdádská Dalíla, která ohnula diskriminační zákony kalifátu tak, že si s ní nikdo nevěděl rady – anebo třeba etiopský Abunauas, který sloužil etiopskému císaři tak švejkovatě, že za to byl poslán do vyhnanství.

Historka o Abunauasovi je zajímavá tím, že v ní najdeme identickou scénu jako v Chytré horákyni, kdy přijde za vládcem, negusem, na jeho příkaz oblečený i neoblečený, pěšky i na koni. Abunauas toho ale napáchá mnohem více, jeho kariéra začne tím, že má za císařovy absence hlídat bránu paláce a nevzdálit se od ní na krok. Ve městě je ovšem párty, takže Abunauas bránu prostě vysadí z pantů, odnese ji na pařbu s sebou, sedne si na ni a na ní také chlastá a zpívá. Císařův palác je mezitím vykraden, ale Abunauas rozzuřenému negusovi druhý den vysvětluje, že neměl hlídat palác, ale jen jeho bránu a tu vskutku uhlídal.

I u nás máme podobné hrdiny, někdy ovšem ďábelské, jako je například ďáblice z filmu Smlouva s ďáblem neboli Bedazzled (2000). Zamilovaný nešťastník dostane sedm přání, která mu ďáblice plní tím nejméně užitečným možným způsobem. A je to velká sranda, což ilustruje, že tihle šprýmaři, koumáci a slovíčkáři jsou tak trochu v pásmu morální šedi.

Nuže – Apple je chytrákem podobného střihu. Už před časem, když EU řešila otázku univerzální nabíječky a vyšel příkaz, že všechny nabíječky pro mobily musí používat USB, Apple vskutku začal dodávat nabíječku s výstupem US, jenom jste tak trochu potřebovali kabel, který vám šťávu z ní dodal do telefonu prostřednictvím kabelu Lighting. Příkaz splnil, ne? A dnes nedodává s telefony vůbec žádnou nabíječku, takže... takže cože to jako EU chce?

Apple chce výnosy, to je jasné. A součástí výnosů je pravidelný cyklus obměny přístrojů, protože kam by přišli, kdyby si lidi koupili věc jenom jednou a měli ji, řekněme, třeba deset let? To ne, to by nešlo: A proto Apple zkouší všechny známé triky jako velmi mírný mezigenerační technický upgrade, změny v oblasti designu, prakticky nevyměnitelné komponenty, které utěšeně používáním stárnou, omezená kapacita baterky, aby tam na to stárnutí nebyla moc velká rezerva – a tak dále. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama