jak-jsem-se-stal-xbox-hracem-a-zanevrel-na-pc
Hry Článek Jak jsem se stal Xbox hráčem a zanevřel na PC

Jak jsem se stal Xbox hráčem a zanevřel na PC | Kapitola 2

Radek Hulán

Radek Hulán

17. 1. 2009 01:00 363

Seznam kapitol

1. Jednou PC hráč, navždy PC hráč? 2. Konzole přináší zábavu do hraní!

Téměř denně sedím deset až dvanáct hodin u počítače a pracuji. Mám v něm výkonnou grafickou kartu NVIDIA GTX 280, rychlý quadcore procesor a hromadu RAM, ale přesto na něm nehraji hry. Pokud chci relaxovat, pouštím si zásadně Xbox 360.

Reklama

Poznámka: v dalším textu si klidně můžete dle vašich preferencí zaměnit Xbox 360 za Playstation 3 a výsledek bude (v bledě modrém) stejný. Osobně mám ale více zkušeností a z různých důvodů preferuji Xbox 360, proto píšu převážně o něm. Playstation 3 je ale také perfektní volba.

Xbox 360 je úžasný v tom, že si koupíte DVD se hrou, vložíte je do mechaniky a ihned hrajete. To je celé. Hra se ani nemusí instalovat (pokud nechcete).

Nemusíte také stahovat nové ovladače pro grafiku a zvukovou kartu, nemusíte praktikovat Creative alchymii, nemusíte ladit SLI profily, nemusíte každého půl roku prodávat starou a upgradovat na novou grafickou kartu, nemusíte na svém PC snášet škodlivé DRM ochrany jako je SecuROM, Tages či StarForce, nemusíte stahovat patche a ručně editovat INI soubory pro maximální grafický požitek ze hry, nemusíte se registrovat u desítek vydavatelů.

Nic takového neděláte. Jen zapnete a hrajete.

Prostě si dálkovým ovladačem zapnete obrovskou FullHD televizi připojenou ke kvalitní zvukové aparatuře, vezmete do ruky gamepad a bavíte se.

Ležíte přitom v klidu na gauči.

Když vás nebaví typická "osamělá PC hra", máte ty ovladače rovnou čtyři, a sportovní hry od EA SPORTS (fotbal, hokej, golf), automobilové závody či další pecky hrajete proti sobě. Věřte mi, to je mnohem větší zábava než se schovávat za zdí a čekat, se sluchátkami na uších, až dáte ten jediný správný headshot v Call of Duty 1/2/3/4/5.

Jak jsem se stal Xbox hráčem a zanevřel na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

A přestože jsem byl dřív "grafický purista", a nad čímkoliv pod AF 16x a FSAA 4x v nativním rozlišení na 24" či 30" monitoru jsem ohrnoval nos, tak dnes v pohodě koukám na relativně nízké 720p (upsamplované na 1080p; v 1080p nativně moc her nejede) rozlišení a grafický výkon na úrovni jedné staré ATI X1800 či NVIDIA 7800GTX grafiky.

Pokud se člověk totiž nedívá na monitor ze třiceti centimetrů, ale na širokoúhlou televizi ze 3-4 metrů, tak jsou mu nějaké detaily antialiasingu či mírně rozmazanější textura zcela lhostejné.

Navíc u konzole napojené na aparaturu domácího kina máte většinou mnohem lepší audio než u PC. K monitoru na stůl kvalitní reproduktory a Dolby Digital/DTS HD zesilovač nevydáte, k televizi ano.

Pokud tedy platí, že zvuk je polovina filmu, tak u konzole budete mít mnohem lepší zvuk a dostatečně dobrou grafiku, pokud se díváte z typických 3-4 metrů. Dojem z "velkého plátna" a dospělého zvuku u konzole bude lepší než v případě PC.

Celkový dojem a herní zážitek z next-gen konzole je díky velkým úhlopříčkám televize a kvalitnímu "dospělému" zvuku lepší než na typickém PC.

Xbox 360 není jen o hrách, je to zábavní centrum domácnosti

Na Xboxu 360 je navíc fajn, že to není jen herní zařízení. Můžete zde sledovat video (streamované přes Media Center z PC s XP či Vista, uložené na externím disku či streamované z internetu), poslouchat hudbu, je zde i Live Messenger pro pokec s přáteli.

Výborně funguje i propojení na Zune (což jsou hudební přehrávače od Microsoftu s Wifi a kvalitním audio výstupem), na Windows Vista s Media Center a další komponenty. Aby také ne, dělá to všechno jedna firma a všude máte jeden centrální Live.com profil.

Nic přitom nemusíte nastavovat, zapnete to a jede to.

Kromě velkých her existují na Xboxu i malé "Arcade" hry kupované a stahované online, které mají typicky kolem 100MB, a tak si zahrajete šachy, poker, menší akční či logické hry (Portal), a to vše samozřejmě jako singleplayer i jako multiplayer.

Jak jsem se stal Xbox hráčem a zanevřel na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Multiplayer je vůbec silnou stránku Xboxu. Není sice zdarma jako na Playstation 3, ale zato nabízí stabilitu a funkčnost, na kterou se Sony zatím nedotáhla.

Zaregistrujete si (v ceně $50 ročně) Live Gold účet a poté můžete v každé hře (která to podporuje) hrát multiplayer přes internet, vytvářet si vlastní skupiny, dívat se na dosažená hodnocení a úspěchy. Přímo ve hře vidíte kdo z vašich přátel je online, co hraje, a můžete jej přizvat do hry či vyzvat na "souboj".

Nemusíte se také registrovat na desítky různých herních serverů jako ve světě PC, vše je centralizováno a maximálně transparentní a jednoduché. Na jednom místě máte přehled o všech vašich hrách a výsledcích v nich. Pokud jste opravdoví pařani, můžete se snadno srovnávat na své kamarády, kdo je lepší a v čem.

Já vím, teď si asi říkáte "co na tom, tak si naklikám účet u EA, Gas Powered Games, UBI, CD Projekt, Crytek a dalších a komunikovat budu přes TeamSpeak či ICQ", ale o tom je celé PC hraní - tu si naklikám, tu si stáhnu patch, tu NOCD crack, pak zase jiné ovladače, pak zkusím vypnout antivirový software.

Klikáte, nastavujete a nehrajete. PC hraní je nepohodlné a segmentované.

Pokud mám (například) dvě hodiny týdně čas na hraní, nechci je strávit tím, že něco řeším.

Za poslední rok jsem si koupil 12 her, z toho 10 na Xbox 360. Ty dvě PC hry (Zaklínač a Spore) na konzole zatím nejsou, tak nebyla jiná volba.

Ale Fallout 3, Need for Speed Undercover, GTA IV, Gears of War 2, Mirrors Edge či Fable II hraju na Xboxu 360 (i když některé tyto hry jsou i pro PC). Ty samé hry pro Xbox 360 jsou v ČR dražší než pro PC, ale za ten dokonalý komfort a bezstarostnost to prostě stojí.

Nezaznamenal jsem také nikdy spadnutí či nestabilitu hry.

Hry na Xboxu prostě nepadají, můžete strávit v GTA IV či Fallout 3 celé hodiny, nemusíte ukládat a přitom si být jistí, že až budete chtít skončit, tak to bude dobrovolné, a ne vynucené nějakým BSOD kvůli chybovým ovladačům Creative zvukové karty či bugu ve hře.

Hraní na konzolích je prostě takové, jaké má být - zábavné, společenské, vždy plně funkční, a dokonale komunitní díky Live.com profilu.

PC je oproti konzolím upachtěné a samotářské.

Je to i o cenách... aneb není všechno jen třpytivé

Hraní na PC versus konzolích v ČR je samozřejmě hlavně o cenách.

Ono si nestačí pořídit grafickou kartu za 5.000 Kč, což je zhruba tak cena přeměny běžného PC na slušné "hráčské", je potřeba konzole za 6.500 Kč, FullHD televize v cenách přesahujících průměrný měsíční plat, audio sestava za další podobné peníze.

Dražší na konzole jsou i hry samotné. Herní konzole, která byla míněna jako "hraní pro každého", se tak ve finále stává poměrně drahým luxusem.

Poprat (pro neznalé angličtiny) se musíte i s oficiální neexistencí Xbox Live Gold předplatného v ČR, takže si musíte registrovat Live Gold účet v USA a nakupovat body a předplatné na zahraničních serverech, a platit třeba přes PayPal.

Pro řadu lidí to nebude problém, pro někoho je to nepřekonatelná překážka.

Část mládeže, herně holdující zejména střílení ve FPS hrách, bude postrádat i myš a klávesnici.

Přesto všechno jsem přesvědčen, že konzole je zlatý grál herní zábavy. Obrovskou výhodou pro vydavatelské společnosti je i mizivá (bohužel nikoliv nulová) míra pirátství konzolových her. Člověk má dobrý pocit, že na Xboxu 360 či Playstation 3 je ve společnosti, kde se nekrade.

Jak jsem se stal Xbox hráčem a zanevřel na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Konzole je platforma, kde se hry kupují, nikoliv kradou

Na PC to bývá často naopak, řada pubescentů si PC hru "otestuje" tím, že si ji celou dohrají v cracknuté plné verzi, načež prohlásí "to stálo za starou belu" a jdou stahovat něco dalšího...

Osobně mám next-gen konzole rád i proto, že to je platforma, kde drtivá většina uživatelů si váží práce jiných, a hry si výhradně kupují.

Sumace: pokud vás (už) nebaví PC hraní, tak si kupte Xbox 360 nebo Playstation 3. Konzole je totiž o zábavě, zatímco PC je o dřině.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama