Jak se společnosti přestaly bát a začaly milovat piráty
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak se společnosti přestaly bát a začaly milovat piráty

Jak se společnosti přestaly bát a začaly milovat piráty | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 3. 2014 14:30 34

Seznam kapitol

1. „Úspěchy“ tažení proti pirátům 2. Microsoft a tichá podpora pirátsví? 3. Když nemám na Ferrari, tak ho taky neukradnu… 4. Open Source a Freeware: větší zlo než piráti
5. Vyzkoušejte zdarma… 6. Sledujte online: za lepší ceny v horší kvalitě 7. Když to nejde oficiálně…

No ano, dobře. Trochu jsem si v nadpisu zapřeháněl, protože piráty korporace ve skutečnosti nemilují. Přece jenom snižují zisky a nutí ke změnám zavedených pořádků. Jenomže je nelze vyhubit, takže lze buď pádlovat proti proudu, anebo se pokusit energii proudu zužitkovat. A jak se ukazuje, ono to alespoň částečně jde.

Reklama

Zcela klasickým příkladem firmy využívající pirátství je Microsoft. Obvykle se zmiňují osmdesátá léta, během nichž Microsoft vůbec nechránil své produkty a jejich pirátské šíření využíval jako zbraň proti konkurenčním systémům, jako byl GEOS. U DOSu Microsoft přímo doporučoval, abyste si jako první věc udělali kopii instalaček a tiše toleroval existenci masivního pirátského průmyslu v komunistickém bloku. Tato strategie není jen otázkou minulosti, pozitivní efekt pirátů, kteří vám pomáhají vytěsnit konkurenci, funguje stále. Jeho poslední obětí je čínská verze Linuxu Red Flag, která byla podporována čínskou Akademií věd.

Jak se společnosti přestaly bát a začaly milovat piráty
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce Red Flag Linuxu, který byl před lety s velkou pompou představen jako čínské řešení pro čínské desktopy, zkrachoval. Výrobce přestal v loňském srpnu vyplácet mzdy a v únoru definitivně skončil. Důvod? Piráti, kteří místo Red Flagu šíří v Číně Windows. Podle realistických odhadů je nějakých 60 % instalací Windows v Číně nelegálních. Sice Microsoftu nic nevynáší, ale každý počítač, na kterém jsou Windows, je počítač, na kterém neběží konkurenční operační systém. A to se stále počítá.

Strategie mlčenlivého ignorování pirátů má, pravda, smysl hlavně u rozvojových trhů a u produktů zaměřených na nejméně výnosné kategorie zákazníků, tedy „bottom feeders“. Slouží pro zabrání místa na trhu s tím, že věříte, že se vám časem podaří proměnit neplatící zákazníky v klientelu platící. Vydavatelé často vyčíslují své odhady škod působených piráty tak, že vezmou odhadované zastoupení pirátů v populaci, z toho spočítají odhadovaný počet kopií a vynásobí to prodejní cenou.

O takové zisky přicházejí společnosti (podlě oněch společností) kvůli pirátům (zdroj: hra DuckTales, Capcom)
i Zdroj: PCTuning.cz
O takové zisky přicházejí společnosti (podlě oněch společností) kvůli pirátům (zdroj: hra DuckTales, Capcom)

Z toho vycházejí často astronomická čísla, kterými argumentují ve chvíli, kdy lobují za zpřísnění zákonů. Tak vznikají děsivé škody a rovněž i masivní daňové ztráty, obrovská ztráta pracovních míst a podobné věci, kterými lobbisté straší politiky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama