Jak se společnosti přestaly bát a začaly milovat piráty
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak se společnosti přestaly bát a začaly milovat piráty

Jak se společnosti přestaly bát a začaly milovat piráty | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 3. 2014 14:30 34

Seznam kapitol

1. „Úspěchy“ tažení proti pirátům 2. Microsoft a tichá podpora pirátsví? 3. Když nemám na Ferrari, tak ho taky neukradnu… 4. Open Source a Freeware: větší zlo než piráti
5. Vyzkoušejte zdarma… 6. Sledujte online: za lepší ceny v horší kvalitě 7. Když to nejde oficiálně…

No ano, dobře. Trochu jsem si v nadpisu zapřeháněl, protože piráty korporace ve skutečnosti nemilují. Přece jenom snižují zisky a nutí ke změnám zavedených pořádků. Jenomže je nelze vyhubit, takže lze buď pádlovat proti proudu, anebo se pokusit energii proudu zužitkovat. A jak se ukazuje, ono to alespoň částečně jde.

Reklama

Za druhé, striktní prosazování duševního vlastnictví vede k tomu, že vzniká nabídka alternativ zdarma. Přijde vám divné, že se Open Source začalo prosazovat ve chvíli, kdy začalo sílit protipirátské snažení? Ne, není to divné. Velké firmy, které chtějí dominovat trhu, buď akceptují existenci segmentu, který funguje zadarmo anebo se objeví alternativa zdarma. Jedinou protizbraní je stav, že jako vydavatel máte absolutní monopol a můžete tyhle alternativy zdarma zakázat, jinak s tím moc nenaděláte.

Hnutí Open Source mělo velký vliv na to, jakým způsobem měnil Microsoft svoje chování. Za prvé, vedlo ke vzniku OEM software, který je výrazně levnější, než normální verze. Šlo o to nedovolit, aby existoval prostor pro alternativy za nižší ceny, takže Microsoft provedl geniální krok a prosadil distribuci Windows s novými počítači. Výhodou pro Microsoft bylo celkem bezbolestné prosazení faktického monopolu, výhodou pro zákazníky zase to, že OEM verze produktů jsou výrazně levnější.

Libre Office: jedna z cest, jak se vyhnout placeným kancelářským balíkům
i Zdroj: PCTuning.cz
Libre Office: jedna z cest, jak se vyhnout placeným kancelářským balíkům

Za druhé, existence Open Source alternativ smetla software „nižší jakosti“, jako byly Microsoft Works. Jediným smyslem existence Works bylo nabídnout kancelářský balík za nižší cenu, aby bylo možné držet cenu Office na vyšší úrovni. Proto vzniklo cosi, co nabízelo jen omezenou funkčnost, bylo to jen omezeně kompatibilní, ale dovolovalo to cenovou diferenciaci. V okamžiku, kdy se objevily jakž takž použitelné Open Source alternativy, přestala být pozice Works udržitelná. Potom nezbylo nic jiného, než zavést Home and Student licenci normálních Office, což je v překladu snížení ceny pro určitý typ použití. S tím, jak funkčnost Open Source alternativ roste, je třeba postoupit ještě o krok níže a nabízet ho jako OEM předinstalovanou verzi zdarma.

Otázkou je, zda nebylo lepší prostě nenechat Open Source alternativám žádný prostor díky pirátům, kteří by šířili Office zdarma a vy byste jenom „konvertovali“ neplatící zákazníky na platící ve chvíli, kdy by na to začali mít peníze. Open Source je jako plevel, jakmile vám jednou začne růst ve vaší zahrádce, jde zlikvidovat jen poměrně těžko. Navíc je to problém, který se rozrůstá s tím, jak si některé vlády začaly uvědomovat, že by možná měly chtít, aby se standardem staly veřejné a nikoliv privátně vlastněné formáty. S postupujícím časem se tak stává likvidace Open Source stále složitější, protože je stále hůře obhajitelná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama