Jak výrobci elektroniky objevili tajemství luxusu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak výrobci elektroniky objevili tajemství luxusu

Jak výrobci elektroniky objevili tajemství luxusu | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 3. 2015 03:00 33

Seznam kapitol

1. Stačí to pořádně vysvětlit 2. Hlavně když na to máte 3. Luxus je luxus 4. Zlato, platina, diamanty, třpitky...
5. Dá se to i elegantněji a funkčněji 6. anebo s monstrózní modernou 7. Dostupný luxus 8. Stejně by to někdo udělal – tak proč ne my

Víte, jak vznikl Archimédův zákon? Syrakuský panovník Hieron II. pojal podezření, že zlatník pančoval zlato v královské koruně stříbrem či mědí. Archimedes měl přijít na to, jak zjistit, zda je opravdu zhotovená z ryzího zlata. U Apple Watch podezření z pančování zlata nemáme, Apple se svým kompozitem snižujícím objem zlata zcela otevřeně chlubí.

Reklama

Ne každá luxusní verze elektroniky vypadá tak šíleně a nedemaskuje absolutní absenci soudnosti a vkusu. Lidé, kteří nechtějí vypadat jako sultán na výletě do civilizace, mohou sáhnout například po mobilech Vertu, které jsou podobně jako předchozí šílenosti také poddimenzované a předražené, ale vypadají přece jenom civilizovaněji a mají skutečný design. Dokonce bych s jistou dávkou zklamání řekl, že za ty peníze vypadají až trochu nezáživně. Jenomže když si kupujete Vertu, nekupujete si jenom telefon, ale také služby a – abych tak řekl – členství v exkluzivním klubu.

Jak výrobci elektroniky objevili tajemství luxusu
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: Vertu.com

Nevysmívám se drahým věcem obecně, protože dokážu ocenit krásu a hlavně ruční práci. Například takový kuchyňský nůž – můžete si koupit plecháč od Tescomy, nebo překládaný japonský Kai za deset tisíc anebo taky třeba ručně kovaný a překládaný skvost za sedmdesát. Mrkvi, kterou s tím budete řezat, je to nepochybně jedno, ale ručně dělaným nožům nelze upřít estetické kvality. V Revoluční je taková malá prodejna, kde mají podobné ručně dělané nože vystavené – a věru je to krása, jako návštěva muzea! Jenomže ten rozdíl je v tom, že jde stále o krásně provedenou ruční práci, která je navíc praktická a funkční. Hrůzy z čistého zlata vykládané briliantovými jednorožci tam nevedou.

Zdroj: Kai
i Zdroj: PCTuning.cz
Zdroj: Kai

A totéž platí i u hodinek anebo třeba i počítačových skříní. Není čistě navržená hliníková skříň s jednoduchým přístupem ke komponentám a samostatným oddělením pro vodní chlazení krásná? Není čistší a krásnější, než jakési monstrum obložené rudým mramorem a zlatými květy? Jediný problém je v tom, že kvalitní a dobře provedenou skříň těžko prodáte přes 10 000 Kč. Pokud chcete nasadit „luxusní cenu“, musíte jít do orientálního provedení ze zlata či stříbra.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama