Jak vzniká herní myš? 3D tisk a další moderna v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak vzniká herní myš? 3D tisk a další moderna v akci

Jak vzniká herní myš? 3D tisk a další moderna v akci | Kapitola 8

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

10. 9. 2014 03:00 22

Seznam kapitol

1. Hurá na Gamescom! 2. Krok první: Čeho chceme dosáhnout? 3. Krok druhý: Skici a první modelování 4. Krok třetí: 3D skenování a 3D tisk
5. Krok čtvrtý: vybíráme senzor – laser nebo optika? 6. Krok pátý: používáme MCU, ARM, MEMS… 7. Krok šestý: Vývoj SW, testování a výroba 8. Inspirace pro ostatní

Navrhnout herní myš, která bude mít světový úspěch – to zní jako nemožný úkol. Ale kdepak, Mionix se dokázal prosadit mezi silnou konkurencí i přesto, že má jen šest zaměstnanců! Jak se jim podařilo vyrobit hned několik úspěšných herních myší a další periferie? My detaily ze zákulisí známe a dnes se s vámi o ně podělíme.

Reklama

V předchozích kapitolách jsme se podívali pod pokličku výrobců herního příslušenství Mionix. Samozřejmě že jsme neprošli zdaleka všechny aspekty výroby herních myší – to by vydalo na mnoho článků a také neznáme řadu detailů, které si výrobci střeží jako jejich firemní tajemství, které jim může dát výhodu nad konkurencí. Jednotlivé kroky návrhu myši ale nejsou v obecné rovině složité a narozdíl od jiných průmyslových odvětví si je dovede smrtelník i představit.

Hned několik kroků vývoje herní myši na jednom místě.
i Zdroj: PCTuning.cz
Hned několik kroků vývoje herní myši na jednom místě.

Pojďme si shrnout letem světem, co všechno musí člověk udělat, aby vyrobil nebo alespoň nadesignoval solidní herní myš. Kroků bylo jen pár, navíc s moderními technologiemi si výrobci mohou ušetřit hodně času. Vše začalo důkladným rozmyšlením a stanovením cílů. Nemůžeme chtít všechno, ale zase musíme mít směr. Pak dojde na první tvůrčí činnost – kreslení, modelovaní a první prototypy – klidně i z polystyrenu! Dalším krokem bylo zdokonalení tvaru třeba i pomocí 3D skenování/tisku. Mezitím lze už řešit i vnitřek myši, například volbu senzoru a další elektroniku. K tomu všemu ještě nesmíme zapomenout na vyladěný firmware a software a jsme skoro u konce. Nesmíme zapomenout na testování – to je fáze, která dokáže ušetřit hodně dodatečných nákladů a ochrání i jméno značky. Myš nakonec nebudeme doma bastlit na koleně, ale využijeme levné a přesto precizní výroby firem, kterým výrobu prostě outsourcujeme.

Takto by šlo ve zkratce popsat postup borců z Mionixu. Říkáte si možná, že to je pořád kupa práce. Nesmíme ale zapomenout na to, že jich je ve firmě jen šest a dotáhli to na světově uznávanou značku herního příslušenství - nejen myší, ale i klávesnic, podložek, sluchátek atd. Pro mě jsou velkou inspirací v tom, že i malý tým dokáže vytvořit úspěšný produkt, který budou používat tisíce, možná i desítky tisíc uživatelů v řadě zemí.

Myši, klávesnice, sluchátka, podložky - Mionix má pro hráče celou výbavu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Myši, klávesnice, sluchátka, podložky - Mionix má pro hráče celou výbavu!

Dostat se do takové pozice není určitě snadné, bude to vyžadovat nemalé prostředky, možná i štěstí, ale je dosažitelné. Herní komunita je na počítačích pořád silná a v poslední době díky většímu přísunu kvalitních informací možná i uvědomělejší, k tomu všemu je zde i možnost zaplatit část počátečního vývoje a vybavení pomocí crowdfundingových služeb jako je Kickstarter. Takže jestli máte dobrý nápad, tak neváhejte, na světě je dalších sedm miliard lidí, kteří vám ho mohou vyfouknout před nosem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama