Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram

Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

10. 8. 2010 22:00 30

Seznam kapitol

1. Wilk Elektronik — jméno pro mnohé neznámé 2. Goodram — filozofie značky 3. Od holého PCB do pece 4. Identifikace a zkouška funkčnosti
5. Nahrávání softwaru, balení 6. Závěr 7. Velká závěrečná fotogalerie

Každý z vás má v počítači několik GB operační paměti a naprosto běžně používá flash disky i paměťové karty. Máte ale tušení, jak se takový hardware vyrábí, testuje či jak velké jsou nároky na výrobu? Před pár dny jsme navštívili polskou továrnu na RAM značky Goodram a paměťové karty Gooddrive a vše pro vás pečlivě zdokumentovali.

Reklama
Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram
i Zdroj: PCTuning.cz

O operačních pamětech Goodram a USB flashdiscích či paměťových kartách Gooddrive jste sice již možná slyšeli a viděli je v nabídce obchodů, které je v ČR a na Slovensku prodávají, nejspíš ale neznáte filozofii značky. Ta se nesnaží po vzoru výrobců jako je Kingston uvádět každý týden na trh operační se stále vyšší frekvencí, ale zaměřuje se na vysokou spolehlivost, kvalitu a nízkou cenu svých modelů. Co si pod tím konkrétně představit? V katalogu, který jsme od zástupců společnosti dostali, figurují nejvýkonnější 2GB DDR3 paměťové moduly jen s frekvencí 1600 MHz, zatímco konkurence nabízí i modely s pracovními frekvencemi nad 2 GHz. Na druhou stranu jsou všechny paměťové moduly před zabalením otestované na funkčnost a výrobce dává na každý svůj produkt doživotní záruku. To vše při zachování přijatelné ceny.

Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram
i Zdroj: PCTuning.cz

Jaké operační paměti Wilk Elektronik vlastně vyrábí? V současné době to jsou zejména paměti DDR2 a DDR3, které společnost vyrábí jak v běžné verzi pro stolní počítače, tak pro notebooky. Paměti DDR2 lze pro desktopy koupit v kapacitě 1-4 GB na modul s rychlostmi od 667 do 1066 MHz, pro notebooky to jsou také 1-4GB moduly s rychlostmi "jen" do 800 MHz. Paměti DDR3 se pak vyrábějí v identických kapacitách s rychlostmi 1066-1600 MHz pro desktop a 1066-1333 MHz pro mobilní segment.

Kromě těchto typů pamětí je ale Wilk schopen dodat také starší typy pamětí DDR první generace a problémem by neměly být ani staré SDR paměti. Při návrhu a vývoji paměti spolupracuje společnost také se všemi velkými výrobci základních desek, aby byly paměti bez problémů kompatibilní s veškerým hardwarem.

Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram
i Zdroj: PCTuning.cz

Wilk Elektronik je "jen" výrobcem operačních pamětí a paměťových karet, nikoliv samotných paměťových čipů. Ty společnost nakupuje u největších výrobců v oboru, kterými jsou třeba firmy Hynix, Micron anebo Samsung. Pokud jedna z výše zmiňovaných společností čas od času vyrobí sérii pamětí s vyšším počtem vadných kusů, Wilk Elektronik je s velkou slevou koupí, navrhne pro paměti kvalitnější PCB s více vrstvami a použije jen funkční paměťové čipy, které navíc pečlivě odzkouší. Jak za chvíli uvidíte na fotkách, každá paměť projde před zabalením testováním a případné vadné paměti lze snadno opravit.

Nevykládejte si ale text tak, že by Wilk Elektronik používal výhradně slabší série paměťových čipů a paměti Goodram tak měly horší kvalitu. Drtivá většina pamětí je osazena zcela běžnými sériemi a všechny paměti procházejí před zabalením náročnými testy a dostanete na ně i doživotní záruku (viz další kapitola).

Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě operačních pamětí vyrábí Wilk Elektronik také USB flashové disky a paměťové karty. Slide s disky řady Edge jsem navíc vybral záměrně. Na některé své řady totiž Wilk Elektronik nahrává software, kupříkladu bezplatnou licenci antivirů anebo tam rovnou nahrává plné verze a funguje jako OEM výrobce pro společnosti vyrábějící tento software. Na tuto činnost je v areálu firmy speciální místnost s několika počítači, do které má přístup jen minimální množství lidí a kde není kupříkladu vůbec zavedené internetové připojení. To vše kvůli maximální ochraně disků. Bylo by přinejmenším podivné, kdybyste si koupili antivir a na jeho instalačním médiu byl už nahraný virus či trojský kůň.

Jak vzniká RAM aneb návštěva továrny na paměti Goodram
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem již psal výše, Wilk Elektronik si hraje také s myšlenkou výroby flashového pevného disku. Společnost už několik prototypů dokonce vyrobila a disky se dostaly i k polským novinářům na recenze, kde nedopadly vůbec špatně. Nicméně otázka masové výroby a prodeje zatím zůstává nezodpovězena a v řádu týdnů či měsíců si nejspíš SSD zančky Goodram nekoupíte. Tolik tedy k představení společnosti a pojďme se podívat na to hlavní, tedy jak se vyrábí taková operační paměť.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama