Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: depositphotos
Hardware Článek Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2022 08:00 34

Seznam kapitol

1. Grafické karty 2. Procesorové novinky 3. Pevné disky SSD 4. Monitory (éra OLED začala)
5. Nejlepší hardware roku 6. Propadáky roku 7. Co mne zaujalo a co nás čeká...

Pojďme se v rychlosti podívat na nejzajímavější hardwarové novinky končícího roku 2022. Také si tradičně zavěštíme, co nás pravděpodobně čeká v roce příštím.

Reklama

V úvodu je nutno říct, že rok 2022 znamenal pro počítačový hardware a jeho výrobce ohromný propad prodejů, který v podstatě očekával málokdo z nich. Po koronavirovém roce 2021, který zvýšil drasticky prodeje notebooků a komponent pro PC, a nesl se v duchu doznívající kryptoměnové horečky, se propadly všechny prodeje všeho kolem PC. Navýšení prodejů a celkem solidní situace byla snad jen v oblasti herních konzolí.

I přesto, že spousta výrobců bude asi počítat ztráty, nebyl tento rok špatný a na trh se podařilo uvést spoustu zajímavého hardwaru. Začněme grafickými kartami.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test MSI RTX 3050 Gaming X

Hned úvod roku patřil, dá se říct, střední nižší třídě. AMD uvedlo na trh Radeony RX 6500 XT. Šlo v podstatě o zklamání, karta nenabízela nijak zásadní přínos, byla limitovaná šířkou sběrnice, výstupy a kvůli vysoké zaváděcí ceně nebyla zrovna atraktivní. Až se zlepšením dostupnosti se dostala do nižší třídy, kde je zajímavou alternativou k letitým GeForce GTX 1650. Týden po uvedení Radeonu, šla na trh Nvidia s novou řadou GeForce RTX 3050. Měla dost výkonu na to, aby stačila i na hraní novějších titulů v 1080p. Nvidia to opět zabíjela akorát cenou, která byla neúměrně vysoká a hlavně oproti starším RTX 2060 jen stěží obhajitelná.

Nyní chvilku odbočíme k notebookům, i když nejde o čistokrevné grafické karty, do tohoto segmentu také patří. Intel spolu s Nvidií uvedl mobilní Intel Alder Lake a RTX 3080 Ti, jako absolutní vrchol mobilního výkonům té doby. AMD za pár týdnů, pustilo na trh Ryzen 6000 a Radeon RX 6800S. Tento systém sice neměl, a ani nemohl konkurovat, vlajkové lodi Intelu a Nvidia. Přesto ale měl zajímavý výkon, bohužel doteď se na trhu neobjevil skoro žádný notebook, který by na této konfiguraci stavěl.

Tím se dostáváme už zhruba do první třetiny roku, kdy na konci března Nvidia uvádí GeForce RTX 3090 Ti. I když ve své době o jasně nejvýkonnější grafickou kartu na trhu, nešlo o výrazný výkonnostní posun proti RTX 3090 a cena taktéž nereflektovala to, že těžba kryptoměn za pár měsíců skončí. Jak se později ukázalo, byla to pro výrobce i příprava na budoucí novinku v podobě RTX 4090.

O dva měsíce později uvádí AMD novou řadu svých grafických karet, jen mírně přetaktovaných původních modelů řady RX 6000. Na trh šly karty RX 6950X, 6750X a 6650X. Nárůst výkonu proti původním modelům nebyl velký, ale měřitelný. Zpočátku byly atraktivnější díky nastaveným cenám, ale po slevách starších modelů už se často vyplatilo sáhnout spíše po nich.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC

Zajímavým momentem startu prázdnin bylo uvedení grafické karty Intel ARC. Po mnoha a mnoha odkladech, po mnoha a mnoha únicích, se konečně oficiálně na trh dostává karta Intel ARC A380. Jak už všichni v tuto chvíli víme, recenze dopadly katastrofálně. Výkon karty byl nevyrovnaný, omezený, drtily ji špatné ovladače. Dá se říci, že karta byla v době uvedení v podstatě nepoužitelná. Dnes, po půlroce, už to je výrazně lepší, ale stejně asi nejde o produkt, který by si lidé kupovali. To samé se dá říct o kartách nižší třídy ARC A770 a A750, které vyšly o dva měsíce později.

První skutečně zajímavou grafickou událostí roku, bylo uvedení první karty nové generace GeForce (Ada), a to modelu RTX 4090. Už v době testu bylo jasné, že jde o nejvýkonnější grafiku na trhu a tento titul jí vydržel dosud. Nepřekonal ji ani nový Radeon RX 7900 XTX od AMD. A v nejbližší době už nás nečeká nic, co by ji mohlo překonat..

Zhruba za měsíc pak Nvidia uvádí nižší model RTX 4080. Výkon této karty je víc než dostatečný a spotřeba není tak extrémní jako u modelu RTX 4090. Pouze cena je doslova brutální, ještě nikdy jsme neplatili za čip, který rozměry spadá spíše do střední třídy, tolik, jako za ni chce Nvidia tentokrát. Bohužel je to trend, na který se následně adaptovalo i AMD.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Sapphire Radeon RX 7900 XT

Konec roku pak patřil Radeonům RX 7900, jejich recenze vyšly někdy v polovině prosince. Jelikož to je teprve před nedávnem, máme v živé paměti, jak to dopadlo. 

Radeon RX 7900 XTX sice na RTX 4080 nestačí při aktivním ray tracingu, je spíše na úrovni špičkových GeForce minulé generace, ale pokud jej vypnete, nabízí často vyšší výkon, přičemž je o několik tisíc levnější. Kazí to jen vyšší spotřeba, méně výkonný chladič u referenčních karet a potíže s dostupností. Jinak jde o slušně naceněnou alternativu GeForce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama