Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: depositphotos
Hardware Článek Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká...  | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2022 08:00 34

Seznam kapitol

1. Grafické karty 2. Procesorové novinky 3. Pevné disky SSD 4. Monitory (éra OLED začala)
5. Nejlepší hardware roku 6. Propadáky roku 7. Co mne zaujalo a co nás čeká...

Pojďme se v rychlosti podívat na nejzajímavější hardwarové novinky končícího roku 2022. Také si tradičně zavěštíme, co nás pravděpodobně čeká v roce příštím.

Reklama

Přestože oba hlavní výrobci uvedli nové anebo vylepšené generace stávajících procesorů, zkraje roku jsme se moc velkého posunu k lepšímu jsme se nedočkali. 

První zajímavou událostí roku 2022 bylo uvedení levnějších procesorů AMD řady Ryzen 5000. Šlo o modely Ryzen 5700X, 5600 a 5500. Šlo o velice zajímavé čipy za solidní peníze se solidním výkonem.

Mnohem zajímavějším modelem, zejména pro hráče, se pak ukázal model Ryzen 7 5800X3D, který v mnoha hrách přinášel nárůst výkonu. Při bližším zkoumání se ale ukázalo, že her, v nichž má tento čip výrazný náskok, zase tolik není. Ve většině ostatních pomáhá spíš vysoká frekvence Intel Core.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test AMD Ryzen 9 7950X

První skutečnou procesorovou novinkou tohoto roku, která stála za to, jsou samozřejmě procesory Ryzen 7000. Ihned po uvedení rozdrtily veškerou konkurenci a staly se králem výkonů. Jak herního, tak aplikačního. Není vůbec pochyb o tom, že jde o výkonné a vyladěné procesory. Cena nové platformy ale očividně tradiční zákazníky AMD nezaujala a prodeje jsou horší, než byla očekávání. Procesory Ryzen už potřetí zlevnily a ani tak nejdou na dračku. Nemohou za to jen procesory, problém je v deskách, které jsou zkrátka drahé a ceny rychlých pamětí DDR5 prodejům také neprospívají.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Intel Core i9-13900K

Intel o pár týdnů později AMD kontroval uvedením 13. generace Core s označením Raptor Lake. Jak se očekávalo, nejvyšší model Core i9-13900K dokázal opět uzmout AMD prvenství v herním výkonu. Ovšem skoro se dvojnásobnou spotřebou proti konkurenčnímu Ryzenu. To se ale čekalo, takže to jen málokoho překvapilo. Kdo chce dneska nejvýkonnější herní procesor, jeho volba je jasná. Ani nižší modely Intel Core, které se ukázaly jako dostatečně výkonné a mnohem efektivnější, se vůbec neprodávají špatně.

Tím v podstatě procesorový rok 2022 skončil, jelikož se nic dalšího na trh nedostalo. Můžeme zmínit snad jen procesory M od Applu, které už ale narazily na svůj vlastní limit. Apple ke konci roku řadu modelů, které chtěl složit ze stávajících čipů, zrušil. Uvidíme, co příští rok vymyslí a jak budou dál chtít navyšovat výkon svých strojů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama