Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: depositphotos
Hardware Článek Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká...  | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2022 08:00 34

Seznam kapitol

1. Grafické karty 2. Procesorové novinky 3. Pevné disky SSD 4. Monitory (éra OLED začala)
5. Nejlepší hardware roku 6. Propadáky roku 7. Co mne zaujalo a co nás čeká...

Pojďme se v rychlosti podívat na nejzajímavější hardwarové novinky končícího roku 2022. Také si tradičně zavěštíme, co nás pravděpodobně čeká v roce příštím.

Reklama

V této kapitole jen shrnu telegraficky, co mne zaujalo v roce 2022: Už je hotová specifikace PCIe 6.0, která by se možná mohla objevit už příští rok v prvních produktech. Překvapil mne propad prodejnosti a podílu na trhu u produktů AMD. Jak u procesorů, tak grafik. Je patrné, že s vyššími cenami zájem o produkty AMD opadá.

Velkým překvapením bylo, že společnost EVGA ukončila spolupráci s Nvidí, jelikož šlo výrobce grafik, který se věnoval exkluzivně GeForce. Překvapil mne také vysoký nárůst výkonu mobilní platformy Alder Lake, dvojciferné navýšení mobilního výkonu jsme tu neměli deset let. 

Nejsem ani příznivcem nových napájecích konektorů grafik Nvidia, stejně jako nárůstu počtu „malých“ jader v procesorech Intel. Ideální herní procesor by vypadal jinak.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

A na co se těšit v roce 2023? Jak už jsem předeslal, očekávám nástup opravdu rychlých pamětí DDR5, konečně se také snad dočkáme disků PCIe 5.0. 

V procesorech nečekám žádné zásadní výzvy, zajímavé budou jen Ryzeny 7000 s 3D cache a možná platforma HEDT od Intelu. Ta by mohla být opravdu moderní a slušně vybavená. Obávám se jen gigantické spotřeby. Možná se ukáže i nový Threadripper od AMD, ale revoluční změny asi nepřinese.

V grafických kartách nás také nečeká nic extrémního, jen několikero levnějších produktů řady RTX 40 a Radeon 7000. Trochu vzrušení by mohl přinést jedině Intel s druhou generací grafik ARC, pokud je před uvedením úplně nezruší. Očekávám také další zdražování všeho, nejen hardwaru. 

Tak ať je rok 2023 pro vás úspěšný ve všech směrech…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama