Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: depositphotos
Hardware Článek Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká...  | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2022 08:00 34

Seznam kapitol

1. Grafické karty 2. Procesorové novinky 3. Pevné disky SSD 4. Monitory (éra OLED začala)
5. Nejlepší hardware roku 6. Propadáky roku 7. Co mne zaujalo a co nás čeká...

Pojďme se v rychlosti podívat na nejzajímavější hardwarové novinky končícího roku 2022. Také si tradičně zavěštíme, co nás pravděpodobně čeká v roce příštím.

Reklama

Trochu jsem byl zklamán z pamětí DDR5. Čekal jsem celý rok na pořádně rychlé paměti kolem taktu 8 GHz a nic. Ale jak se zdá, ke konci roku se už výrobci chystají na CES a moduly podobných rychlostí připravují. Tak se snad dočkáme příští rok.

Dostaňme se nyní k propadákům roku, neboli tomu co se ne úplně povedlo. Zcela jednoznačně jsou to ceny, a je jedno čeho, vše zdražilo. První bych rád zmínil ceny desek nové AMD AM5 platformy, které jsou neúměrné tomu, kam tato platforma míří a kdo jsou původní zákazníci AMD. Na levné desky se stále čeká, to je velká chyba.

Dalším velkým přešlapem jsou ceny grafických karet, GeForce RTX 4080 za cenu 1200 dolarů už není ani k smíchu, ale pláči. Je to výsměch všem zákazníkům, a bohužel předznamenává trend který se už nezmění. Stejně k tomu přistoupilo AMD. I když se může zdát, že milosrdně nastavilo karty za příznivější ceny, jinou možnost nemělo, protože celkový výkon je nižší než u konkurence. S předminulou generaci jste za tisíc dolarů dostali dvojnásobně výkonnou kartu, tentokrát jen 35 procent navíc.

Opravdu velkým propadákem jsou pak grafiky Intelu ARC A380. S původními ovladači šlo o nepoužitelné karty na hraní, s podzimním updatem jsem už problémy s mnoha hrami neměl. 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafika AsRock ARC A380

Věřím, že mobilní grafiky této architektury budou víceméně použitelné bez potíží. Na ty desktopové se brzy zapomene.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama