je-libo-grafickou-kartu-s-dvema-cipy-gf6600gt-gigabyte-gv-3d1
Hardware Článek Je libo grafickou kartu s dvěma čipy GF6600GT? Gigabyte GV-3D1

Je libo grafickou kartu s dvěma čipy GF6600GT? Gigabyte GV-3D1 | Kapitola 2

Štefek Petr

Štefek Petr

4. 4. 2005 00:00 30

Seznam kapitol

1. SLI - od zrodu po současnost 2. Gigabyte GV-3D1 3. Sestava a syntetické testy 4. FarCry 5. Colin McRae Rally 04
6. Unreal Tournament 2004 7. Half-Life 2 8. Doom 3 9. Serious Sam - The Second Encounter 10. Závěr

"Dejme dohromady nápad se spojením dvou karet v jednom systému, který se zrodil v hlavách inženýru společnosti 3Dfx a přidejme k němu pár "vychytávek" konkurenčních společností, nad kterými jsme v minulosti z ješitnosti ohrnovali nos a máme zde "naší" novou technologii, pro kterou vybereme alespoň velmi originální název SLI, aby všem bylo předem jasné o co jde. Vše podpoříme masivní marketingovou kampaní a určitě bychom měli slavit úspěchy na všech frontách."

Reklama

Tato karta je zatím osamocena, ale pravděpodobně se už chystají karty jiných společností na podobném základu. Informovali jsme vás například o ASUS Dual GeForce 6800Ultra, která by se mohla brzy objevit na pultech. Dual čipové karty nemají na PCB přítomen konektor pro SLI můstek, takže na zapojení dvou takových karet do SLI si můžete nechat zajít chuť. nVidia se svou řadou ForceWare 90 bude pravděpodobně podporovat více čipů než 2, takže se pravděpodobně setkáme s "monster" kartami, které budou mít více čipu a ještě půjdou zapojit do SLI.

Když vezmu v úvahu velikost PCB ASUS Dual GeForce 6800Ultra, tak mám opravdu strach o velikost budoucích počítačů. Doufám, že ATi přijde s čipem, který podobné zvrhlosti odsoudí k paběrkování na okraji společnosti grafických karet. Opravdu se nechci dožít doby, kdy bude standardem PSU 1000W a účet za elektřinu bude strašákem každého hráče.

Tento model od Gigabyte má velikost jen trošku přesahující většinu běžných karet a spotřeba je na úrovni jedné GeForce 6800GT, takže žádná tragedie se nekoná.

GigaByte GV-3D1 - bližší pohled

Je libo grafickou kartu s dvěma čipy GF6600GT? Gigabyte GV-3D1
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta a deska jsou obě zabalené odděleně v jedné krabici, která má i praktické ucho k přenášení, což samozřejmě využijete jen při transportu z obchodu, ale i tak se je třeba mít na pozoru, protože doba je zlá a přepadává se už i kvůli kusu hardware.

Je libo grafickou kartu s dvěma čipy GF6600GT? Gigabyte GV-3D1
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství je v mezích standardu (hry Thief :Deadly Shadow a Joint Opearations, PowerDVD 5, ovladače a utility). Máme zde kabel HDTV (YPbPr)/S-video, redukci DVI-I na D-Sub a manuál.

- kliknutím zvětšíte -
i Zdroj: PCTuning.cz
- kliknutím zvětšíte -

Grafická je osazena chladičem společnosti Gigabyte a jeho design dává tušit, že si ho v případě nespokojenosti nevyměníte za Arctic Cooling NV Silencer nebo podobný produkt. V současné době žádná společnost chladič pro dual čipové karty nevyrábí, ale to se může s příchodem dalších modelů změnit.

- kliknutím zvětšíte -
i Zdroj: PCTuning.cz
- kliknutím zvětšíte -

Zadní strana PCB ukazuje jen jeho komplexnost a další důležité věci přítomny nejsou.

- kliknutím zvětšíte -
i Zdroj: PCTuning.cz
- kliknutím zvětšíte -

Po demontování chladiče se ukáže design PCB v plné kráse. Paměťové čipy jsou natočeny jinak než na samostatné GeForce 6600GT, což je dáno komplexností PCB, kde bylo nutné sáhnout po určitých úpravách. V zájmu dodržení určité vzdálenosti vodivých cest bylo sáhnuto k natočení čipů, což představuje asi nejjednodušší řešení z možných.

Je libo grafickou kartu s dvěma čipy GF6600GT? Gigabyte GV-3D1
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta je osazena pamětmi Samsung 1,6ns (1200MHz), které v základu pracují na 1120MHz, takže jistá rezerva zde ještě je.

Je libo grafickou kartu s dvěma čipy GF6600GT? Gigabyte GV-3D1
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardní sada konektorů D-Sub, DVI-I a HDTV výstup jsou samozřejmostí.

Naměřené teploty, overclocking a 2D kvalita

Teplotu toho nebylo možné změřit  pomocí RivaTuneru, který neumí přepínat mezi teplotními čipy jednotlivých jader, takže teplota se dala s menší rezervou odečíst maximálně z ovladačů, kde je možné mezi čidly přepínat.

Teplota se podle tohoto nepřesného měření pohybovala někde kolem 80 stupňů, což není žádná sláva. Chladič mě překvapil celkem pozitivně, protože nehlučí nijak moc, ale do tichého počítače ho ani tak doporučit nelze.

Maximální dosažené takty nejsou nijak vysoké a pro taktování nelze tuto kartu doporučit. Maximum pro jádra činí 530MHz a pro paměti 1160MHz, což k vyššímu výkonu moc nepřispěje, ale každý megahertz dobrý.

2D kvalita

2D kvalita je jako obvykle na velmi vysoké úrovni a není jí co vytknout. Pokud budete potřebovat dva analogové výstupy, tak není problém použít redukci z DVI-I, která obrazu nijak neuškodí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama