Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!

Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 3. 2023 18:49 16

Seznam kapitol

1. Nečo na sebe 2. Sláva LCD 3. Skutečné laptopy 4. Východní exotika 5. PC do kapsy 6. Mobil zabil

Když se řeší dějiny IT, obvykle se myslí domácí IT – osmibity, šestnáctibity a podobně. Mimo ně ale existují paralelní směry IT, které se vyvíjely nezávisle: Servery, wearables, kapesní počítače a tak dále. Jsou důležité, ale většinou se na ně zapomíná.

Reklama

Japonci poměrně rychle pochopili, že patrně nebudou udávat trendy ve velkém computingu a v operačních systémech, ostatně i u osmibitů používali MSX od Microsoftu, ale pokud jde o kapesní počítače, tam se opravdu vyřádili. Výsledkem je řada komplikovaných systémů, které mají různé logiky ovládání a u kterých bez manuálů prostě bádáte. 

První kapesní počítače Sharp byly navržené poměrně čistě – jako například Sharp PC-1450 (1985). Má tři funkční režimy: Kalkulačka, Editor Basic a prostředí pro spuštění programu v Basicu (ano, taky mě to mate). Počítač dovoluje výměnu či rozšíření hlavní paměti ze 4 KB na 16 KB, ale také zapojení doku přes sériový port. Porty má počítač dva, hlavní (levý) podporuje tiskárnu a rozhraní pro připojení magnetofonu anebo floppy mechaniku, která by měla být standardu 2,5“. To se mi podařilo objevit na YouTube v poměrně podivné podobě – natočené na výšku a položené „nabok“, ale jak floppy, tak i mechanika představuje velkou raritu.

Pak tu máme druhý sériový port, který jsem tedy neviděl zapojený nikdy, má ale o čtyři piny více a slouží podle všeho pro čtyřbarevný plotter. Celé to zařízení jede na dvě knoflíkové baterie a má životnost stovky hodin provozu, což je docela fenomenální výsledek. Přiznávám, že jsem po podobném počítači vždy toužil, na těchto japonských mašinách z 80. let je něco hodinářsky precizního.

Když se tak bavíme o hodinařině, nádherné je sbírání japonských digitálek 70. a 80. let, hlavně těch multifunkčních, které v sobě integrují kalkulačku, diář anebo dokonce celý počítač. Hodinkový počítač Seiko Data-2000 (1983) je prostě a jednoduše crazy, je to neuvěřitelný koncept, kde k hodinkám dostanete bezdrátový dok s klávesnicí, která slouží pro vkládání dat. Zadokujete hodinky, vložíte si data, pak si můžete na hodinkách prohlížet údaje i na cestách – celé 2 kilobyty! Jasné?

Tyhle mašinky jsou úžasné, i když jsou zároveň taky docela složité. Manuál ke kapesnímu počítači Sharp PC-E500 (1989) má skoro 400 stran, které popisují jak Basic, tak i systém knihoven, protože počítač je vybaven katalogem vědeckotechnických programů a rovnic – a opravdu už není přehledný. Jen málo firem zvládlo zorganizovat opravdu složité katalogy funkcí tak, abyste je zvládli bez manuálu. Hewlett Packard to u svých vědeckých kalkulaček rozhodně nezvládl, tam jste dostali dva velké manuály a jeden zkrácený – a Japonci na tom byli podobně. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama