Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!

Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 3. 2023 18:49 16

Seznam kapitol

1. Nečo na sebe 2. Sláva LCD 3. Skutečné laptopy 4. Východní exotika 5. PC do kapsy 6. Mobil zabil

Když se řeší dějiny IT, obvykle se myslí domácí IT – osmibity, šestnáctibity a podobně. Mimo ně ale existují paralelní směry IT, které se vyvíjely nezávisle: Servery, wearables, kapesní počítače a tak dále. Jsou důležité, ale většinou se na ně zapomíná.

Reklama

Skutečný vzestup digitálek přišel až s technologií LCD, která dovolovala výdrž rok i více. Displeje LCD byly extrémně populární, jsou charakteristické pro mobilní produkty pozdních 70. a 80. let, ale také mají svoje chyby. Za prvé nejsou podsvícené, což znamenalo, že pokud jste chtěli zjistit čas v noci, museli jste použít dodatečné nasvícení displeje – a protože LCD polarizují světlo, býval občas problém přečíst je i ve dne. 

Výhody ale jasně dominovaly nad nevýhodami, takže se „digitálky“ od Seika a Casia staly ikonickými hodinkami své doby – a Casio je prodává dodnes!

Zásadním krokem, který dovolil příchod kapesních a bateriových zařízení, byla hlavně technologie CMOS. CMOS (Complementary Metal–Oxide Semiconductor) byla vyvinuta ve Fairchild Semiconductor v roce 1963. Obvody založené na této technologii konzumují významnější množství energie pouze při změně stavu, což znamená, za prvé, nižší provozní teploty a hlavně, za druhé, velmi nízký odběr v neaktivitě. To dovolilo díky stacionárním pamětem RAM stavět zařízení s extrémně malými odběry a hlavně se standby, kdy stroj držel stále svůj stav, případně měl velmi nízkou aktivitu na pozadí. 

A to znamenalo několik věcí: I velké počítače, které se zapojují do sítě, najednou získaly možnost udržet si hodiny reálného času (RTC, Real Time Clock) a konfiguraci BIOSu, aniž by ji musely testovat znova a znova a aniž byste museli opakovaně zadávat čas. Ano, původní IBM Model 5150, 5155 a 5160 neměly baterii a hodiny reálného času, takže pokud jste nechtěli znova vkládat po startu datum a čas, potřebovali jste 1) ISA kartu či hebl, který seděl mezi ISA slotem a ISA zařízením, 2) hebl, který seděl mezi socketem pro ROM a ROM, 3) hebl, který seděl mezi socketem pro CPU a CPU anebo 4) hebl, který seděl mezi floppy řadičem a floppy. Good times!

Podstatně zajímavější ale bylo to, že komponenty CMOS dovolily vytvořit skutečně nízkonapěťové počítače. První přenosná PC byla v podstatě „stolní PC s monitorem CRT sbalená na cesty“, jako je například Compaq Portable 1 (1983). Se třinácti kilogramy hmotnosti to bylo něco, co se dalo naložit do auta a odvézt, takže spíše spadal do kategorie „luggable“ než „portable“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama