Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!

Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 3. 2023 18:49 16

Seznam kapitol

1. Nečo na sebe 2. Sláva LCD 3. Skutečné laptopy 4. Východní exotika 5. PC do kapsy 6. Mobil zabil

Když se řeší dějiny IT, obvykle se myslí domácí IT – osmibity, šestnáctibity a podobně. Mimo ně ale existují paralelní směry IT, které se vyvíjely nezávisle: Servery, wearables, kapesní počítače a tak dále. Jsou důležité, ale většinou se na ně zapomíná.

Reklama

Celá éra těchto kapesních zázraků skončila v dobách, kdy se konečně prosadily datové mobilní přenosy a ukázalo se, že je jednodušší zašít funkce kapesních počítačů do mobilů, než se je pokoušet nějak sbratřit. A tak dnes máme Android a iOS, což jsou docela složité systémy – a jejich údržba ukazuje, že i giganti, jako je Google a Apple, mají problémy udržovat vše bezproblémové a funkční – a to udržují vlastně samostatné OS.

 Ten chaos... ten zábavný, ale nekonečně problémový chaos kapesních počítačů z 80. let si dnes už nikdo nedovede představit. A dnes je naprosto mimo diskusi, že by někdo vydal software s kritickou chybou, na kterou by se úplně vykvákl, což bylo tehdy zcela běžné. Tak kupříkladu bateriové PC Bicom mělo mimo MS DOSu vlastní režim databanky, který jel i bez harddisku, ale byl naprogramovaný tak blbě, že po vložení desítek dat došlo k nějaké poruše databáze a všechno se sešrotovalo, takže ten režim byl zcela nepoužitelný – a nikdy to nikdo neopravil. Dnes alespoň přijde update, velký a tlustý update, na který sice všichni nadáváme, ale je to lepší než nic. 

Ty doby byly krásné, ale svým způsobem i strašné. Jejich konec nás připravil o spoustu hezkých mašinek, ale taky nám ušetřil mnohé noční můry, protože – a to musím uznat, kapesní počítače minulosti byly zábavné a ohromující, krásné a geekovské, ale jen někdy praktické. Jenom někdy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama