Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška!

Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 2. 2018 03:00 54

Seznam kapitol

1. Tenhle výlet do středověku je celkem fuška! 2. Volby, volby, volby! 3. Souboje 4. Bez kolimátoru
5. CSI 6. Minihry: občas maxiopruz 7. Technické zpracování

KCD je projekt koncepcí hodně radikální. Je to „historické RPG“ z dob Václava IV., bez draků a mluvících stromů – skutečná monstra jsou tu páni šlechtici a král Zikmund, liška ryšavá, který z východních Uher přivezl bratrskou pomoc v podobě rabujících Kumánů. Vy ale nejste zrazený bratr Václav IV., jste obyčejný kovář, který se pokouší přežít.

Reklama

Docela protivné jsou minihry při otevírání zámků. Jednak se to opakuje, pak potřebujete paklíče a podle obtížnosti je můžete taky zničit. Plus samozřejmě když kradete, nesmí vás nikdo načapat. Těch věcí je tam vážně hodně, neřekl bych, že jsou vyloženě hardcore, ale herní tempo je jiné, ne tak akční, vyžaduje přemýšlení – a rozhodně to není hra na jedno zahrání, na to nabízí opravdu přehršel cest a variant.

Tohle budete nenávidět
i Zdroj: PCTuning.cz
Tohle budete nenávidět

Napoprvé to je asi nejlepší hrát přirozeně, pak můžete zkoušet alternativní cesty – pořád je na co se dívat a co zkoušet. Tahle věc má zcela jiné tempo než většina her, je pomalejší, zážitková a zkoumací, což ale neznamená, že vám nedá těžce pokouřit v soubojích či zjišťování, jak funguje to anebo tohle.

24hodinove hodiny
i Zdroj: PCTuning.cz
24hodinove hodiny

Plus je tu obrovská záplava historie, už jenom zkoumání hradů, usedlostí a stavení stojí za to, pak tu víceméně nutně prozkoumáte historické zbroje a zbraně a pak můžete v encyklopedii pokračovat dál a dál.

Škola hrou
i Zdroj: PCTuning.cz
Škola hrou

Je to skutečně fascinující exkurz do historie, včetně té, která se ještě nestala – jako je lezení po lešení rozestavěného Sázavského kláštera anebo vyprávění o tom, že byste chtěli „navštívit Prahu, tu, jak tam káže česky Jan Hus, jenomže Praha hrozně smrdí, protože tam je moc lidských zadků“.

Až na vrchol staveniště
i Zdroj: PCTuning.cz
Až na vrchol staveniště

Osobně mně vadí repetitivnost zámkových miniher, náročnost soubojového systému, který se snažím stále ještě pochopit a zoptimalizovat – klávesnice šla ze stolu, vytáhl jsem A4tech G100 (velmi doporučuji všem, za 300 Kč geniální herní periferie) a nakonec ze stolu letěla i podložka pod myš, protože při soubojích potřebujete kombinaci rychlých krátkých i rozsáhlých pohybů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama