Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška!

Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška! | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 2. 2018 03:00 54

Seznam kapitol

1. Tenhle výlet do středověku je celkem fuška! 2. Volby, volby, volby! 3. Souboje 4. Bez kolimátoru
5. CSI 6. Minihry: občas maxiopruz 7. Technické zpracování

KCD je projekt koncepcí hodně radikální. Je to „historické RPG“ z dob Václava IV., bez draků a mluvících stromů – skutečná monstra jsou tu páni šlechtici a král Zikmund, liška ryšavá, který z východních Uher přivezl bratrskou pomoc v podobě rabujících Kumánů. Vy ale nejste zrazený bratr Václav IV., jste obyčejný kovář, který se pokouší přežít.

Reklama

Pokud jde o nároky na běh hry, je to kus docela náročný, rozhodně náročnější než DOOM, ale stačí mu střední třída grafik. Hru jsem hrál na Nvidia Geforce GTX 1060 6GB ve FullHD a nejvyšších detailech s framerate mezi 45–55 fps, což sice není ohromující, ale je to dostačující. Žádné větší problémy nebyly ani při soubojích, což souvisí asi s přetaktovaným Intelem Core i7-8700K na 5 GHz. S lepší grafikou by ale neměl být problém dosáhnout výrazně lepší framerate.

Krásně malovaná mapa
i Zdroj: PCTuning.cz
Krásně malovaná mapa

Stabilita hry je s day one patchem (verze 1.2) na PC solidní, za dvacet hodin hraní zaznamenal jeden pád a jednou jsem se dostal do lokace, kterou nešlo opustit – jde o hradební ochoz, na který vedou dveře, které se otevírají normálně, ale z druhé strany se musí zámek vyhmátnout šperhákem. Z hlediska bugovosti to je zatím akceptovatelné, občas se stane něco veselého, jako je například služebná, která zametá na stole, ale žádná tragédie – se stavem The Elder Scrolls Daggerfall, se kterým jsem se před lety trápil tři měsíce, jelikož obsahoval stovky chyb, se to nedá vůbec srovnávat.

Takže nevěřte recenzím, které někdo jel z hry bez patchů, to už prostě neplatí – a co povídám, nevěřte žádné recenzi, ani téhle ne. Od úterý 13. 2. do pátku 16. 2. není šance tu hru dojet, já jsem po dvaceti hodinách někde u deseti procent a jsem si jistý, že jsem minul mraky a mraky možností, prostě proto, že se nehodí do mého slušňákovského profilu. Nikdo zatím nemůže hru hodnotit kompletně, i tenhle text je takové informovanější preview.

Místní šaman má moc divné sny
i Zdroj: PCTuning.cz
Místní šaman má moc divné sny

To, co rozhodně vím, je fakt, že tohle je velká věc, je to rozsáhlé, propracované, s horou možností a celou řadou různých cest. Tahle hra stojí za to už jenom kvůli tomu, jak vypadá, jak kompletně vás přenese do středověku – a tomu, že jde svého druhu o kombinaci velkolepého historického románu s CSI: Sázava 1403.

Unboxing speciálky

Je to opus magnum českého středověku, něco naprosto originálního a unikátního. Tohle se povedlo už jenom proto, že to ve vás vzbudí zájem o středověk a donutí vás to vyrazit do lesa, třebas jenom toho virtuálního.

Za mě super, i když pokud jde o obtížnost miniher, fakt mohli trochu ubrat.

                 

Kingdom Come: Deliverance
KLADY
Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška!
i Zdroj: PCTuning.cz
Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška!
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Epické historické vyprávění Soubojový systém vyžaduje jak váš osobní trénink, tak levelování postavy
Skvělé grafické provedení Některé minihry mají poněkud sadistický charakter
Fantastická atmosféra realistického středověku Celkově by hře neuškodilo trochu ubrat z minihroidní komplexity
Velká snaha o realismus v soubojích (i když vám znalost šermu nepomůže) Není tam český dabing, černoši, kolimátor na luku, Uber a navigace přes iPhone :P
Je to jednak dlouhé a jednak vám to dává šanci hrát hru podle svého  
Pokud znáte první Mafii, máte představu, do čeho jdete  
V podstatě povinnost pro každého Čecha :)  
★★★★★★★★★
Orientační cena s DPH: 1300 Kč

Za poskytnutí hry Kingdom Come: Deliverance na recenzi

děkujeme společnosti Electroworld

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama