Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle | Kapitola 3

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 3. 2016 03:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Bez numerického bloku: vyplatí se? 4. Design a provedení
5. Spínače a podsvícení 6. Software 7. Ergonomie a testování 8. Závěr

Ozone Strike Battle si na nic nehraje, ale zato vy si ní můžete pořádně zapařit. Nástroj profíka vás osloví svým kompaktním provedením, mechanickými spínači Cherry, podsvícením nebo kovovým tělem. K tomu všemu předejte i příznivou cenu a máte ideálního kandidáta na koupi. Nebo je tam nějaký ten háček?

Reklama

Celkem těžká otázka, na kterou si bude každý muset odpovědět sám. My pomůžeme v rozhodování tím, že nastíníme některá pozitiva a negativa takové kompaktní klávesnice, jakou je Ozone Strike Battle. Jako první bych začal však tím, zda, je tento „jev“ něčím ojedinělým a inovativním, nebo zda jde o trend. Jednoznačně to druhé. Už několik let je možné vidět tyto zmenšeniny na trhu mechanických herních klávesnic – porovnávat to se zmenšenými klávesnicemi multimediálních center nebudeme, protože jejich účel je zcela odlišný. Osobně jsem tento formát zaregistroval u korejských závodních klávesnic.

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč by vlastně někdo takovou klávesnici chtěl? Důvodů je hned několik. Snad každý hráč, který se zúčastnil nějakých LAN akcí – ať už se bavíme o malých pařbách někde s kamarády, nebo eSport událostech světového formátu – zaregistroval, že mají hráči téměř vždy nějakým způsobem omezený prostor pro svoje vybavení. Stůl na LANce prostě není to, na co jste zvyklí z domu. I na špičkových akcích (a zejména tam) bývají herní „stoly“ opravdu malé. No a umístit na malý stůl plnohodnotnou klávesnici, nedej bože ještě s nějakými makro klávesami a pak podložku a myš, je prostě nemožné. Buď vedle vás sedí někdo další, nebo stůl končí. Omezit prostor pro myš nechcete, protože by to mělo dopad i na vaši výkonnost, takže zbývá klávesnice. A takový numerický blok, nebo i šipky jsou pro většinu hráčů (WASD) přebytečným luxusem, tak jdou pryč.

Zvětšení prostoru na LANce ale zdaleka nemusí být jediným faktorem. I doma mají mnozí problém s místem a tento formát by jim mohl situaci usnadnit. A to nemluvím o ergonomii – při kombinaci jedna ruka na klávesnici a jedna na myši, je lepší mít ruce blíže k sobě. Kratší klávesnice tomu opět pomůže.

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz

Kde to ale vázne? No zejména tam, kde někdo chce zadávat tuny číselných hodnot, nebo je mít prostě pohodlně k dispozici. Takže takový Excel Master by nad tímto kouskem hardwaru/periferie asi těžce ohrnul nos. A co ostatní? Je numerický block nutností? Ne tak zdaleka, jak by se mohlo zdát. Například takoví programátoři/IT, kteří používají editory, jako je Vim, s tím nebudou mít problém, protože pro rychlé a optimální využití klávesnice jim stačí „textová“ část klávesnice – zbytek je prostě daleko od standardní pozice rukou, tudíž se nevyplatí používat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama