Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 3. 2016 03:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Bez numerického bloku: vyplatí se? 4. Design a provedení
5. Spínače a podsvícení 6. Software 7. Ergonomie a testování 8. Závěr

Ozone Strike Battle si na nic nehraje, ale zato vy si ní můžete pořádně zapařit. Nástroj profíka vás osloví svým kompaktním provedením, mechanickými spínači Cherry, podsvícením nebo kovovým tělem. K tomu všemu předejte i příznivou cenu a máte ideálního kandidáta na koupi. Nebo je tam nějaký ten háček?

Reklama

Z hlediska vzhledu je Ozone Strike Battle už ze své podstaty zajímavým kouskem. Zmenšené klávesnice nejsou zdaleka běžné, takže už jen formát zaujme. Co ale možná překvapí více, je absence „rámečku“ klávesnice. U naprosté většiny klávesnic jsme zvyklí na to, že kláves jsou zanořeny do těla samotné klávesnice. Zde je tělo velmi tenké, a navíc klávesy na spínačích jsou umístěny na zcela rovné ploše bez jakýchkoli prohlubní. Má to svá pro i proti.

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo už někdy čistil klávesnici, mi dá zapravdu, když řeknu, že po nějaké době je pod klávesami doslova nastláno. Vyklepat se tento svinčík nedá, ale do klávesnice se dostane snadno. U Strike Battle ho ven dostanete jen tím, že klávesnici postavíte na bok. Pokud by to nestačilo, tak klávesy půjdou dolů také snadněji, protože je k nim snadný přístup.

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz

A zde je také kámen úrazu této klávesnice. Jak už jsme zmiňovali, jedno z jejich hlavních uplatnění bude cestování na LANky a obecně snadný přesun díky malým rozměrům i hmotnosti. Bohužel absence rámečku způsobuje, že klávesnici chytáte často přímo za klávesy, a ty jdou sejmout ze spínačů extrémně snadno. Při manipulaci se mi tak několikrát stalo, že upadl Escape nebo třeba mezerník. Extrémním řešením by bylo vteřinové lepidlo na exponované klávesy.

Celkový design ale působí elegantně, klávesnice je jednoduchá a střídmá, na několika místech narazíte na logo nebo jméno výrobce. Opakuje se známý hřích v podobě „cool“, nicméně nevhodného fontu zvoleného pro potisk kláves.

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska provedení může Strike Battle působit levněji, zejména kvůli menší váze a většinovému zastoupení plastů. Z kovu (pravděpodobně slitiny hliníku) je bohužel jediná část – horní část těla, ve které drží spínače. Tato část je nalakována tak, že není moc poznat, z čeho je vyrobena a navíc je z velké části ukryta pod lesem kláves. Zůstává tak zejména patrná její funkční stránka. Tento díl výrazně zpevňuje celé tělo a současně nezvyšuje celkovou hmotnost.

Materiály na zbytku klávesnice jsou matné plasty typu ABS, klávesy jsou celo-průsvitné s nánosem krycího plastu. Odolnost tohoto řešení bývá celkem velká, navíc není problém sehnat náhradní sadu kláves díky kompatibilitě Cherry MX „stopky“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama