Lekce z historie: Málo modulární nebo až příliš modulární?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Lekce z historie: Málo modulární nebo až příliš modulární?

Lekce z historie: Málo modulární nebo až příliš modulární? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 5. 2020 03:00 42

Seznam kapitol

1. Stroje na míru pro účetní i dobývání vesmíru 2. Historie modularity 3. A co konzole? 4. Výhody a nevýhody modularity
5. Masivní konektivita a rozšiřitelnost 6. Totální integrace 7. Potřebujeme vlastně ještě modularitu?

Obecně považujeme modularitu za dobrou věc – ostatně díky ní vyniklo PC mezi ostatními. Je to ale opravdu tak důležitá vlastnost? Co nám o praktickém významu říká posledních 40 let počítačové a vlastně dneska i mobilní historie? Budou s námi modulární stroje i za dalších 40 let?

Reklama

Výhody masivní integrace

1) Vysoká integrace všeho je levná. Do procesoru nacpete grafiku, wifi, v podstatě upečete SoC a v něm bude vše, co by tak uživatel mohl chtít – bez zbytečně zabraného místa, zbytečných konektorů a tak dále.

2) Je to kompaktní a spolehlivé. Čím méně komponent, tím vyšší spolehlivost. Každý prvek navíc vnáší chybovost, takže čím méně jich je, tím je to lepší.

3) Pro danou generaci technologií dáte celý správný balíček. Už u Centrina se Intel rozhodl, že dá každému novému majiteli notebooku wifi, aniž by se ho ptal, jestli ji chce a nebo ne. Zákazníci už nerozhodují o tom, které technologie jsou podstatné, tvůrce systému je zabuduje a basta. Lidi si to oblíbí později.

Stinné stránky integrace

1) Pokud vám nestačí to, co jste si pořídili na začátku, máte smůlu. U moderních vysoce integrovaných systémů si obvykle už nerozšíříte ani paměť, ani disk, ba ani baterku. Jestli vám cokoliv nevyhovuje, tadá, přišel čas na nový!

2) Pokud vám nestačí dodávané porty, musíte to řešit komplikovaně – rozbočovači, adaptéry, dongly. Nepřizpůsobujete počítač své práci, ale svou práci svému počítači.

3) Vysoká integrace limituje opravitelnost. Modulární stroj rozeberete a ze svou polovraků sestavíte jeden vrak a jeden funkční stroj. To u integrovaného systému nejde. Jakmile začne něco vysazovat – tadá, přišel čas na nový!

4) Pokud nová generace zařízení nepodporuje staré periferie a rozhraní, nic s tím nenaděláte. Víte, jak máte ten CNC soustruh, který vyžaduje připojení přes vlastní kartu, kterou už do nového systému nedáte? No – tak se připravte na to, že i u soustruhu přišel čas na nový!

Ano, pokud jste to pochopili tak, že vysoce integrovaný systém je vlastně neopravitelný, pochopili jste to správně. Pokud ve vaší blízkosti nesídlí opravovací talent jako je Louis Rossmann, probíhá typická oprava takového systému tak, že se odešle mrtvola a dodá se náhradní živola. To je asi tak, plus mínus, všechno. Domácí opravy jsou bez speciálního vybavení prakticky vyloučené.

Protože je všechno pečlivě přiletované a zalepené, budete mít problém i se záchranou dat, pokud nezálohujete pravidelně. Zálohování je dnes o poznání důležitější než kdy jindy – ať už jde o zálohování pomocí File history, zálohování na cloud a nebo manuální zálohování na externí disk. Ale to byste měli dělat tak jako tak.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama