Lekce z historie: Málo modulární nebo až příliš modulární?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Lekce z historie: Málo modulární nebo až příliš modulární?

Lekce z historie: Málo modulární nebo až příliš modulární? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 5. 2020 03:00 42

Seznam kapitol

1. Stroje na míru pro účetní i dobývání vesmíru 2. Historie modularity 3. A co konzole? 4. Výhody a nevýhody modularity
5. Masivní konektivita a rozšiřitelnost 6. Totální integrace 7. Potřebujeme vlastně ještě modularitu?

Obecně považujeme modularitu za dobrou věc – ostatně díky ní vyniklo PC mezi ostatními. Je to ale opravdu tak důležitá vlastnost? Co nám o praktickém významu říká posledních 40 let počítačové a vlastně dneska i mobilní historie? Budou s námi modulární stroje i za dalších 40 let?

Reklama

Potřebujeme vlastně ještě modularitu?

Modularita představovala kdysi vítanou výhodu pro profesionály. S tím, jak stroje začalo používat čím dál více lidí s čím dál nižšími nároky na speciální konfigurace, se zdálo, že se vše výrazně zlevní. A po jistou dobu to skutečně levnější bylo, protože čím méně připojení a konektorů v systému máte, tím je jednodušší, výrobně levnější a spolehlivější.

Já sám jsem v názoru na modularitu dost rozpolcen. U mnoha mých strojů mi modularita dovolila prodloužit jejich morální životnost a v řadě případů jsem je upgradoval víc než dvakrát. Typicky rozšiřujete paměť, měníte úložiště, vyměňujete komunikační karty (hlavně mobilní, ale i wifi) – ale přesto jsou tam limity kam lze zajít a upgrade má aditivní charakter, tedy jednou to připojíte a nazdar, nevyměňujete to dokola.

To, do značné míry, lze nahradit cyklem, kdy se zbavíte starého stroje a pořídíte nový. Je to komplikovanější, protože něco kupujete a něco musíte prodat, dokud to má zbytkovou hodnotu. Jsou lidi, kterým to ale vůbec nevadí a kompletně obměňují celý systém i dvakrát do roka (což upřímně nechápu).

Tento jev je tím častější, čím je systém uzavřenější a čím víc se využívají cloudové služby – hodně se to objevuje u mobilů a tabletů, kde je migrace ze starého na nový otázkou spuštění jedné aplikace, případně je zcela automatická. A zdá se, že to většině uživatelů stačí. Měli jsme tu projekty modulárních telefonů, měli jsme dokonce i opravdu prodávané mobily s volitelnými moduly – to se ale nechytilo a projekty modulárních telefonů v tichosti zmizely.

A s internetem věcí a Průmyslem 4.0 vlastně úplně mizí potřeba fyzického propojení mezi vaším systémem a tím, co bude něco ovládat, vyrábět a nebo stavět. Zdá se, že propojení jsou zastaralá a tím pádem i celá modularita je zbytečná, protože věci technicky jenom komplikuje.

Pravdou je, že jen vzácně jsem využíval možnosti modularity tak, jak ji staré systémy nabízely. Ale znamená to, že je úplně zastaralá a překonaná? Co si o tom myslíte vy?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama