lightscribe-popisujeme-cd-a-dvd-pouze-s-pomoci-vypalovacky
Úložná zařízení Článek LightScribe - popisujeme CD a DVD pouze s pomocí vypalovačky

LightScribe - popisujeme CD a DVD pouze s pomocí vypalovačky | Kapitola 2

Dedek Jan

Dedek Jan

8. 6. 2005 00:00 40

Seznam kapitol

1. Něco málo o LightScribe 2. Co budeme potřebovat 3. Vypalování v programu SureThing CD/DVD Labeler 4. Kvalita vypálených disků a závěr

Technologie popisu médií CD a DVD v samotné vypalovačce už je nějaký ten pátek na světě. Dnes se si tuto technologii trochu přiblížíme a ukážeme si jak správně používat vypalovačku, která tuto technologii podporuje, co nám LightScribe přináší a jaké jsou jeho výhody a nevýhody. Samozřejmě nebudou chybět i nějaké praktické ukázky, ale to už je předmětem článku, tak se na to vrhněme.

Reklama

 

Hardware

Základem je samozřejmě vypalovačka, na našem trhu jsou v současnosti tři modely, které zápis popisku na disk zvládají. První je model Benq DW-1625, další jsou modely HP dvd640i a dvd640e (externí model). Modely jsou sice tři, ale srdce vypalovaček tedy čipset je jen jeden. Vypalovačky se liší pouze firmwarem a několika elektronickými součástkami.

LightScribe - popisujeme CD a DVD pouze s pomocí vypalovačky
i Zdroj: PCTuning.cz

- vypalovačka HP dvd640i, která byla použita v testu -

Budete samozřejmě potřebovat i média CD nebo DVD. U nás zatím běžně seženete CD Verbatim, zanedlouho budou také běžně dostupná DVD od té samé firmy.

LightScribe - popisujeme CD a DVD pouze s pomocí vypalovačky
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovladače a firmware

Další věcí, na kterou nesmíme zapomenout je ovladač pro LightScribe, bez kterého si popisek nevypálíte. Tento ovladač zpřístupní v software položku LightScribe. Pro bezproblémové vypalování stahujte vždy nejnovější verzi, která opravuje chyby předchozích a optimalizovanější.

To samé platí i u firmware vypalovačky, pro vypalovačky s enginem LightScribe obzvláště. Vždy používejte poslední verzi firmware. Pro vypalovačku HP dvd640i stahujte zde.

Instalace

U ovladače LightScibe se ničeho obávat nemusíte, je to klasický windowsovský ovladač.

Při updatu firmware máte pouze jediný problém. Pokud stáhnete verzi určenou pro vaši vypalovačku, musíte se obávat pouze výpadku proudu, který může mít za následek umrtvení vašeho kousku. Dnešní firmwary jsou už převážně určeny ke spouštění z Windows a poradí si s nimi každý laik, chce to jen trochu angličtiny :-)

Software

Další, co budete potřebovat je samozřejmě program, co podporuje tvorbu LightScribe, jako první se na trhu objevila podpora v programu SureThing CD/DVD Labeler LightScribe Edition.

LightScribe - popisujeme CD a DVD pouze s pomocí vypalovačky
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento program také použijeme k praktickým testům, protože je velmi kvalitní a byl přibalen k vypalovačce HP dvd640i.

Další možností je použít program Nero Cover Designer, který také obsahuje podporu pro Lightscribe, proč nepoužijeme pro testy tento program si řekneme později.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama