Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?

Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 2. 2018 03:00 9

Seznam kapitol

1. Malá AI a malí lidé 2. Papouškování 3. Přines pánovi! 4. Když se dva štěkají
5. Senzory na ... 6. Infiltrace 7. Android pro kočku

Když se bavíme o umělé inteligenci, většinou se debaty týkají jejího potenciálu, otázky, zda překoná lidskou inteligenci, zda bude někdy zabíjet lidi a takových podobných těžkých filozofických témat. Mimo to ale existuje menší AI, kterou vidíme zatím hlavně v roli osobních asistentů. Je jednodušší, ale budeme se s ní setkávat už brzo a podstatně častěji.

Reklama

Malá umělá inteligence se ani vzdáleně neblíží grandiózním představám scifi autorů. Ve většině starých scifi mají počítače omezené ovládací rozhraní, ale jsou inteligentní anebo přímo superinteligentní. V Příbězích pilota Pirxe od Stanislawa Lema narazíme i na popis jakéhosi spontánního vzniku inteligence, kdy opravářský robot, kterého se podařilo zachránit po katastrofě předchozí lodi, do sebe nasákne osobnosti mrtvých členů bývalé posádky, se kterými je možné komunikovat morseovkou. Opravárenský robot komunikuje primitivně, ale lidské osobnosti se do něj vejdou.

Ve scifi je zkrátka umělá inteligence přirozená, jednoduchá a v podstatě je to něco jako trochu divně uvažující člověk. Někdy je to génius, jindy zase psychopat, snad jenom ve scifi Lexx se přirovnává inteligence lodi přibližně ke psu. Přitom je vysoce pravděpodobné, že jestli se něčemu živému bude podobat většina AI, bude to spíš zvířecí než lidská inteligence. A to znamená, že si s umělou inteligencí užijeme spoustu průšvihů i legrace. A někdy i legrační průšvihy.

V současnosti se asi nejviditelnější formou umělé inteligence stávají asistenti, kteří reagují na hlasové pokyny. Ať už jde o Amazon Alexa, Google Assistant, Bixby, Cortana anebo Siri, hlasové ovládání je realitou, i když zatím problematickou realitou. Nejde jenom o to, že nerozumí všem jazykům a že často nerozumí cizincům, pokoušejícím se promluvit podporovaným jazykem, velké problémy má například i s dětmi. Výsledkem kolize dětského přání a umělé inteligence pak může být často něco velice vypečeného. Na YouTube můžeme například vidět, jak Alexa po nepříliš povedeném pokusu o pochopení příkazu pokouší seznámit děcko s Porn Detectivem.

Rozeznávání dětské řeči je obecně problém, což ukazuje řada videí. Některá jsou vtipná, jiná předvádí doslova až frustraci dítěte, které se marně pokouší přesvědčit Alexu, aby dělala to, co dítě chce. O obtížnosti komunikace dítěte s okolím svědčí v tomto případu fakt, že autoři videa museli doplnit titulky. Holčička je sice velmi vytrvalá, ale komunikace se nedaří a nedaří, což ji opravdu, ale opravdu štve. No, alespoň se snad časem naučí zřetelně vyslovovat.

Alexa se stala legendární díky tomu, že ji stačí jednoduše oslovit a zadat příkaz, což znamená, že to může udělat návštěva, ale taky třeba někdo v televizi. To se stalo v Americe, kdy během vysílání pořadu o holčičce, která si objednala domek pro panenky, zazněl příkaz tak zřetelně, že Alexy v doslechu začaly hromadně objednávat domky pro panenky. Není divu, že následující reportáž o této události začíná zdvořilou žádostí moderátorky, aby si lidé vypnuli Alexu. Telemarketing, kdy televize sama donutí domácího asistenta k nákupu zboží, by byl velmi zákeřný!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama