Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?

Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 2. 2018 03:00 9

Seznam kapitol

1. Malá AI a malí lidé 2. Papouškování 3. Přines pánovi! 4. Když se dva štěkají
5. Senzory na ... 6. Infiltrace 7. Android pro kočku

Když se bavíme o umělé inteligenci, většinou se debaty týkají jejího potenciálu, otázky, zda překoná lidskou inteligenci, zda bude někdy zabíjet lidi a takových podobných těžkých filozofických témat. Mimo to ale existuje menší AI, kterou vidíme zatím hlavně v roli osobních asistentů. Je jednodušší, ale budeme se s ní setkávat už brzo a podstatně častěji.

Reklama

Velmi zajímavý náhled na to, jak by mohla vypadat „umělá inteligence kompatibilní se zvířaty“, ukazují špionážní roboti ze série Spy in the Wild od John Downer Productions. Aby dostali kameru přímo doprostřed smečky či tlupy zvířat, vytvoří dálkově ovládaný animatronický model s kamerou. Animatronika slouží k tomu, aby „spybot“ vytvořil iluzi živého zvířete včetně komunikace prostřednictvím postur. Můžeme tak například sledovat pokus o nasazení roboštěněte do smečky volně žijících hyen, přičemž je neoblafne pouze tvar roboštěněte, ale také jeho chování. 

Smysl „spybotů“ je dostat se ke zvířatům co nejblíž a pozorovat jejich chování zcela zblízka. Přitom se občas podaří zcela neplánované kousky, které ukazují, jak může být pro roboty jednoduché navázat se zvířaty pro ně přirozenou komunikaci. Jedno z nejpozoruhodnějších videí ukazuje situaci, kdy se tlupě opic podaří upustit špionážní roboopici z výšky a to, že se po dopadu nehýbe, vyhodnotí jako její smrt. Celá tlupa se potom kolem „mrtvé“ roboopice seskupí a truchlí.

Ano, technologii se zvířaty integrovat lze, možná o poznání líp, než bychom čekali. Dokonce chápou i „magii Apple zařízení“ ve formě eskamotérských triků nazývaných „iPad Magic“, které předvádí Simon Pierro. S pomocí iPadu vytváří iluze, které se líbí nejenom lidem, ale také šimpanzům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama