Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?

Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 2. 2018 03:00 9

Seznam kapitol

1. Malá AI a malí lidé 2. Papouškování 3. Přines pánovi! 4. Když se dva štěkají
5. Senzory na ... 6. Infiltrace 7. Android pro kočku

Když se bavíme o umělé inteligenci, většinou se debaty týkají jejího potenciálu, otázky, zda překoná lidskou inteligenci, zda bude někdy zabíjet lidi a takových podobných těžkých filozofických témat. Mimo to ale existuje menší AI, kterou vidíme zatím hlavně v roli osobních asistentů. Je jednodušší, ale budeme se s ní setkávat už brzo a podstatně častěji.

Reklama

Televize ovšem není jediná, která dokáže přes Alexu objednat docela nečekané věci. Zatímco dětem někdy Alexa rozumí příliš špatně, jiným domácím mazlíčkům může rozumět až příliš dobře. Na tomto videu majitelka šedého papouška zjišťuje, co všechno se mu podařilo přidat do nákupního seznamu. Výsledný seznam je tak vtipný, že se žena prostě nedokáže udržet smíchy.

Alexa ovšem neslouží jenom k objednávání zboží, ale lze ji využít i pro ovládání smart home. Papoušek, který odposlouchá často opakované příkazy, tak dokáže ovládat chytrou domácnost. V tomto případě se mu povedlo změnit osvětlení, ale nevidím důvod, proč by nemohl s chytrou domácností provést něco ještě vypečenějšího.

Komunikace se zařízeními může být neúmyslná, ale některé ptáky věci, co mluví a reagují na řeč, prostě baví. Zde se můžeme podívat na andulku, která pečlivě poslouchá iPhone a dokáže na něm aktivovat Siri.

Anebo andulku, která se pokouší komunikovat s iPadem a zadávat hlasové příkazy pro ovládání osvětlení Philips Hue. Zkrátka a dobře – pokud opakujete nějaké hlasové příkazy, pták to odposlouchá a může začít příkazy opakovat sám už proto, že umělá inteligence na jeho počínání reaguje a přijde mu to zábavné.

Proces učení je přitom obousměrný. Zde se můžeme podívat na to, jak majitel učí svoji andulku mluvit tak, že dokola zadává příkazy Siri, která opakovaně čte definici z Wikipedie. Tu pak andulka už opakuje sama, přičemž se učí nejen odpověď, ale i příkazy, kterými se Siri ovládá. Podobně jako v předchozích případech hlasitý telefon zvíře zajímá a interakce s umělou inteligencí ho pozorovatelně baví.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama