Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku?

Malá domácí inteligence: Pro děti, nebo pro kočku? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 2. 2018 03:00 9

Seznam kapitol

1. Malá AI a malí lidé 2. Papouškování 3. Přines pánovi! 4. Když se dva štěkají
5. Senzory na ... 6. Infiltrace 7. Android pro kočku

Když se bavíme o umělé inteligenci, většinou se debaty týkají jejího potenciálu, otázky, zda překoná lidskou inteligenci, zda bude někdy zabíjet lidi a takových podobných těžkých filozofických témat. Mimo to ale existuje menší AI, kterou vidíme zatím hlavně v roli osobních asistentů. Je jednodušší, ale budeme se s ní setkávat už brzo a podstatně častěji.

Reklama

Případy eskalace problému, kdy robot či AI něco podstatně zhorší, jsou známé. Tak například kombinace psa a Roomby může vést k rozmazání nalezeného hovínka po celém bytě. Chyba je na straně robota, pochopitelně, protože mimo čištění by měl být schopen detekovat situace, kdy by se měl zastavit a nepokračovat v činnosti. Dokonce můžeme narazit na pokusy robota vylepšit podomácku o pachový senzor, který by měl robota zastavit, jakmile ucítí špatné věci.

Robotizace domácnosti navíc může změnit poměr sil mezi mazlíčky – někteří se robotů bojí, jiní si s nimi hrají, případně je cynicky využívají. Známá jsou videa s kočkami, které se nechávají vozit na Roombách, hrají si s nimi, případně se jimi nechávají masírovat a kartáčovat. Narazíme i na videa, kdy kočka na robotovi jezdí a používá ho jako jakousi bojovou platformu.

Otázkou je, jak přesně tvořit roboty tak, aby dokázali přirozeně interagovat se zvířaty. Obelhat zvíře, že je robot živý, je jednoduché – stačí, když se to hýbe. Samozřejmě, když to má se zvířetem podobné tvary a chování, tak je to o to lepší. Ale takoví psi, ti opravdu nepotřebují mnoho, jak ukazuje video, ve kterém se setkává skutečný pes s robopsem Spotem. Panické chování psíka chápu, robomonstrum nemá hlavu a tak je těžké určit, kde to má tu nebezpečnou stranu (předek). Proto se pes snaží, aby nebyl obelstěn a vymanévrován. Robot Spot ještě nedovoluje signalizovat psí emoce posturami, ale vypadá už velice psovitě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama