Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 11. 2020 13:00 49

Seznam kapitol

1. Opravdový Next Gen 2.0 2. Xbox Series X: vyladěné PC do obýváku 3. Specifikace a technické detaily 4. Pohled dovnitř Xboxu
5. Herní výkon, načítání a spotřeba 6. Herní tituly 7. Závěr: Hodnocení

Testujeme obě nové konzole, Xbox je na řadě jako první. Po třech letech Microsoft uvedl nejvýkonnější herní konzoli v historii. Nabízí APU od AMD, vysoký výkon, ray tracing a hraní v rozlišení až 4K (8K) při 120 fps. Navíc má zcela tiché chlazení a bleskově rychlým disk. Má ale i své mouchy. 

Reklama

Specifikace a technické detaily

Microsoft vydal k Xboxu Series X spoustu zajímavých slajdů, podívejme se ne několik z nich, které považuji za nejzajímavější. První z nich shrnuje základní vlastnosti SOC od AMD, které nese název „Project Scarlett“. Na procesorové straně je vybaven osmi jádry Zen 2 (Ryzen 3000) na taktu 3,8 GHz pro osm vláken a 3,6 GHz při plné zátěži šestnácti vláken. Podporuje velkou část technologií z DX12 Ultimate (SFS, DXR, VRS). Celá 16GB paměť je založená na GDDR6 14Gbps s rozhraním 320 bitů. Významný faktor zrychlení všeho je také disk pro NVMe, který dostal označení „Velocity Architecture“. Důležité jsou také výstupy HDMI 2.1 s podporou až 8K displejů nebo 4K při 120 Hz. Xbox také podporuje Freesync.

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný procesor APU (SoC) je zajímavý, jelikož je zcela odlišný od aktuálního APU Renoir a ukazuje nám takovou ochutnávku budoucích APU. Současný Renoir je postaven na jádrech Zen 2, ale nese grafiku Vega nikoliv Navi. Také se hovoří o tom, že nástupce Cezanne bude mít stále grafickou část Vega a posune se jen CPU na Zen 3. Procesor v Xboxu je postaven na jádrech Zen 2 a grafice RDNA 2.0. Plocha čipu je 360 mm², je tedy víc než dvakrát větší než APU Renoir. Na obrázku čipu vidíte, jak je GPU část proti zbytku čipu velká. Z čipu ale zmizena kompletně I/O část, tu má Xbox tvořen vlastním externím čipem.

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Další slajd ukazuje vývoj SoC čipů od roku 2013 do 2020. Jak vidíte, velikost čipů zůstala stejná kolem 370 mm². Počet tranzistorů je ale 3× vyšší. Také ale stoupla cena. Při obdobném počtu čipů na waffer je ale cena wafferů a tedy i cena čipů znatelně vyšší. Dostaneme ale výrazně výkonnější čip.

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obrázek nám ukáže pokrok ve výkonu GPU od roku 2013 do 2020. Jak je vidět z grafu, hrubý grafický výkon stoupl až 10×. To vše při stejné spotřebě a 4–6× vyšším výkonu grafiky. Od 1080p hraní jsme se dostali ke 4K na 120 Hz a podpoře displejů s 8K.

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Kompletní technickou specifikaci pak shrnuje naše tabulka. Osmijádrový Ryzen 3000 se SMT na taktu až 3,6 GHz. Výkon bude někde mezi Ryzen 5 3600X a Ryzen 7 3700. Grafika s 52 CU, což by mělo být 3328 shaderů, 208 TMU a 64 ROPs jednotek. Při taktu 1825 MHz by mohla mít grafická část výkon až GeForce RTX 2080 Super. Paměť s kapacitou 16 GB a rychlostí 14Gbps je vybavená 320bitovou sběrnicí a propustností 560 GB/s. Paměť je rozdělená na dvě části, pro systém a pro GPU. Pouze GPU má k dispozici 10 GB.

Základní disk je 1TB s rychlostí čtení 2,4 GB/s komprimovaných dat a 4,8 GB/s dekomprimovaných dat. Volná kapacita je asi 805 GB. Na disk se vejde cca 6 aktuálních titulů, u budoucích Next Gen her to bude jistě méně. Kapacitu lze rozšířit extrémně drahou 1TB kartou.

O výstup se stará pouze jediný port, HDMI 2.1. S přibaleným kabelem jste schopní zprovoznit na vašich TV a monitorech rozlišení 4K a 120 Hz nebo 8K 60/30 Hz. Dobré je, že Xbox podporuje VRR skrze kabel HDMI (FreeSync). Pokud to vaše TV podporuje, může to zlepšit zážitek. To ale ukáže až čas.

Výbava dále čítá 3 porty USB standardu 3.1 a Ethernet. Bohužel jsme se nedočkali 10G Ethernetu. Wi-Fi je standardu 802.11ac Dual Band. Velká škoda je absence zvukového výstupu, vše musíte připojit jen HDMI kabelem. To omezuje použití na mnoha monitorech, které zvuk přes HDMI nenabízejí. Zde budete potřebovat nějaké rozbočovače.

Hmotnost je 4,5 kg a zdroj má výkon 315 W. Rozměry jsou v tabulce spolu s cenou, která je hodně příjemná. Xbox One X se původně prodával tuším za 13 990 Kč. Cena je tedy víceméně stejná. Škoda jen absolutně nulové dostupnosti, touhle hračkou by si jinak mnozí z vás rádi udělali hezčí Vánoce. Dostupnost se má zlepšit až v březnu příštího roku.

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama