Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 11. 2020 13:00 49

Seznam kapitol

1. Opravdový Next Gen 2.0 2. Xbox Series X: vyladěné PC do obýváku 3. Specifikace a technické detaily 4. Pohled dovnitř Xboxu
5. Herní výkon, načítání a spotřeba 6. Herní tituly 7. Závěr: Hodnocení

Testujeme obě nové konzole, Xbox je na řadě jako první. Po třech letech Microsoft uvedl nejvýkonnější herní konzoli v historii. Nabízí APU od AMD, vysoký výkon, ray tracing a hraní v rozlišení až 4K (8K) při 120 fps. Navíc má zcela tiché chlazení a bleskově rychlým disk. Má ale i své mouchy. 

Reklama

Závěr: Hodnocení

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnocení první testované Next Gen konzole začněme samozřejmě pozitivně. Vzhled je povedený, rozhodně vám nikde v bytě neudělá ostudu, jen je nutné si pohlídat otevřený přístup chladicího vzduchu a nezavírat Xbox do skříně nebo malých prostor. Funkční chlazení je nutné. Také spotřeba je skvěle nízká, zahřívání okolí malé a hlučnost v podstatě nulová.

Trochu horší situace je s porty na konzoli. Absence USB-C je v roce 2020 smutná a chybějící audiovýstup je u obývákového zařízení chyba. Pokud chcete zvuk odjinud než z TV, musíte se zařídit sami. Totéž platí pro hraní na monitoru, kde většinou chcete zvuk také vytáhnout do reprosoustavy. Vyloženě podraz je pak speciální port pro externí disk, který stojí polovinu ceny konzole. Když dnes stojí běžné 1TB NVMe SSD kolem 3000 Kč. Nechápu, proč třeba není v prodeji jen ta kazeta se slotem M.2 a vy si tam dáte jakýkoliv disk. No, uvidíme časem, co pošle na trh Aliexpress.

Samostatný odstavec bude patřit výkonu. Osazení SSD bylo nejlepší rozhodnutí, vše je bleskově rychlé, disk mohl být ale o kousek větší. Všem, kdo znají výkon grafik na PC, bylo jasné, že 4K 60/120 fps je pohádka pro děti a 8K čirá utopie. Stačí se podívat na náš test RTX 3090 ve 4K, kdy polovina her jede kolem 60 fps. GPU v Xboxu má navíc zhruba poloviční výkon než RTX 3090. A jelikož jsou všechny hry porty z PC, neexistuje žádná zázračná technologie, jak z Xboxu vytáhnout takové snímkové frekvence. Vlastně existuje: VRR a dynamické snižování rozlišení.

I když se Xbox u spousty her chce pro laiky tvářit, že hry jedou ve 4K a 60/120 fps, realita je jiná. Microsoft je ale z obliga, běžný hráč doma nemá šanci poznat, kolik fps mu hry jedou a v jakém reálném rozlišení. Mnoho testů potvrdilo, že většina nových her si pomáhá dynamickou změnou rozlišení, která se mění od 2160p k 1080p dle scény a hry. I tak mají hry mnohdy problém udržet 60 fps. Je to věc kompromisu. S dalšími modernějšími, náročnějšími hrami bude tak VRR standard. Bude smutné, když třeba Cyberpunk 2077 pojede na novém Xboxu většinu hraní v rozlišení 1080p s upscalem na 4K. Jinak to ale asi nepůjde.

Vrchní část Xboxu nesvítí zeleně, jen má plast uvnitř zelenou barvu
i Zdroj: PCTuning.cz
Vrchní část Xboxu nesvítí zeleně, jen má plast uvnitř zelenou barvu

Vzhledem k výše popsanému je ale zážitek ve většině her na 4K TV skvělý. Trhání jsem zaznamenal pouze ve hře AC: Valhalla. Jinak je vše plynulé jako na highend PC včetně vizuálu. Hraní na Xboxu Series X je super a jak se vývojáři her naučí víc optimalizovat pro nový Xbox, bude to jen lepší. Také by mohli zapracovat na velikosti her, všechny nové tituly si na disku řeknou o cca 100 a více gigabajtů, a to je peklo stahovat i uchovávat na 1TB disku.

Škoda jen toho malého počtu nových her a žádné exklusivní herní bomby. Konzole prodávají hry nikoliv hardware, na to Microsoft letos nějak pozapomněl. Dal alespoň Game Pass v listopadu za 1 EUR, a to se počítá.

Xbox Series X rozhodně nezklame žádného hráče. Představme si situaci, kdy je běžně k koupení a my bychom tedy řešili otázku, zdali koupit teď nebo počkat. Hardcore hráč si jistě rád zahraje nové hry už na nové konzoli, navíc Cyberpunk 2077 je už za dveřmi. Také si může vyzkoušet řadu starších oblíbených her na výkonnějším hardwaru. Při ceně 13 499 Kč si lepší herní počítač do obýváku prostě nekoupíte. Pokud máte jasno zdali Xbox Series X nebo PS5, tak bych neváhal a koupil hned. Škoda jen, že v této situaci nejsme a konzole budou sporadicky ke koupení tak na jaře příští roku.

Microsoft Xbox Series X: Next Gen (PC) do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Xbox Series X lze koupit na CZC (sledujte dostupnost)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama