Mládí Billa Gatese, aneb kterak Bill k počítačům přišel
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Mládí Billa Gatese, aneb kterak Bill k počítačům přišel

Mládí Billa Gatese, aneb kterak Bill k počítačům přišel | Kapitola 2

Pavel Tronner

Pavel Tronner

17. 11. 2015 12:00 5

Seznam kapitol

1. Mládí Billa Gatese 2. Vynikal už v kolébce 3. Setkání s počítačem 4. Lakeside Programming Group 5. Traf-O-Data 6. Harvard

Ať už je nám Bill Gates sympatický, či ne, nelze mu upřít velice důležitou roli v mikropočítačové revoluci. Jasně, lidé jsou nahraditelní a dá se předpokládat, že kdyby se jí z nějakého důvodu neujmul právě Gates, objevili by se jiní. Možná by historie byla i výrazně lepší. Gates však byl v pravý okamžik na správném místě.

Reklama

Leč vynikající osobnosti nemusí být zrovna ideální po všech stránkách. Mnoho géniů, co jich jen lidská historie zná, mělo problémy vyjít ze svým okolím, nemnozí neměli daleko k nesvéprávnosti.

Bill Gates byl sice vynikajícím studentem, ale spolu se svým přítelem Paulem Allenem se věnovali především technickým oborům a od chvíle, kdy objevili počítače, tak pouze jim a jejich programování. Allen zdůrazňoval, že nikdy nebyli „hardware guys“ a Bill Gates to ostatně ve svém mládí i názorně předvedl. Na univerzitě mu učitel zadal úkol sestavit podle schématu radiopřijímač, no a když se s tím Bill popasoval, šlo o nevzhledné klubko drátů a komponent pokapané cínem. Nefungoval, což asi není třeba dodávat...

William Henry Gates III se narodil v Seattlu roku 1955. Narodil se ve znamení škorpiona, no a i když je astrologie opravdu tím posledním, čemu je záhodno věřit, tak zrovna na Billa toto znamení sedí – agresivní dominantní osobnost se skvělými schopnostmi vést druhé, vzbuzující spíše respekt než všeobecnou oblibu, s encyklopedickými znalostmi a schopností je v praxi využít.

Už od mala se malý Bill poněkud vymykal svým vrstevníkům. Naučil se například sám houpat v kolébce a houpavý pohyb byl jeho hobby po celý život. Kromě této drobnosti tu byla i další zvláštnost – hluboká zádumčivost, která často vedla k absolutnímu nereagování na vnější podněty. Lidsky řečeno – byl zcela mimo, takže když jej například máma volala k večeři, nereagoval, dokud si pro něj do pokoje nedošla a z jeho meditací jej nevyrušila.

„Co děláš?“ nechápala.

„Přemýšlím,“ odsekl. „Taky bys to někdy měla zkusit.“

To opatrnou mámu polekalo a pro jistotu jej vzala k psychologovi, což je taková běžná americká reakce na vše, co se vymyká. Gates junior byl shledán jako zcela normální, ovšem velice inteligentní. Možná až moc.

Možná i díky své nepopiratelné inteligenci se stal velice soutěživým. Vždy ve všem chtěl být první a pokud se tak nestalo, tak se zuřivě vztekal. To později například vedlo k tomu, že s ním Paul Allen nechtěl hrát šachy – jakožto lepší šachista prostě nehodlal snášet Gatesovu zuřivost z proher.

Tato možná až chorobná soutěživost jej provází celý život a je velmi pravděpodobné, že bez ní by dnes žádný Microsoft neexistoval. Vždy chtěl ostatní předčít a ve škole tím asi leckomu lezl na nervy. Alespoň když zavzpomínám na své mládí v „Základní škole sovětských osvoboditelů města Brna“ a představím si, že jakýsi přičinlivý šprt tam místo povinných dvou stránek domácí slohové práce přinese rovnou stránek deset, tak by měl opravdu zaručený „úspěch“. Gates chtěl vždycky vynikat a tato snaha jej naučila nejen hrát perfektně tenis, zvládat matematiku a další technické předměty, ale i velmi dobře programovat. V budoucnu se mu to mělo moc a moc hodit.

Další vlastnost Billa Gatese je už pro nás, normální smrtelníky, přeci jen sympatičtější. Od mala jej vychovávali v rodinném duchu, kdy se u nedělního oběda (ať už to byl jakýkoliv ohřátý polotovar) diskutovalo nad tím, co kdo z rodiny v týdnu prožil či jaké problémy řeší, kdy se společně sportovalo, jezdilo na dovolené a chodilo za kulturou. Vyrostl z něj člověk velmi uznávající rodinu a přátelství, milující tradiční americké „barbecue“ s blízkými, člověk, který by nikdy své kamarády nepodrazil. Nebo aspoň ne moc…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama