Mládí Billa Gatese, aneb kterak Bill k počítačům přišel
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Mládí Billa Gatese, aneb kterak Bill k počítačům přišel

Mládí Billa Gatese, aneb kterak Bill k počítačům přišel | Kapitola 5

Pavel Tronner

Pavel Tronner

17. 11. 2015 12:00 5

Seznam kapitol

1. Mládí Billa Gatese 2. Vynikal už v kolébce 3. Setkání s počítačem 4. Lakeside Programming Group 5. Traf-O-Data 6. Harvard

Ať už je nám Bill Gates sympatický, či ne, nelze mu upřít velice důležitou roli v mikropočítačové revoluci. Jasně, lidé jsou nahraditelní a dá se předpokládat, že kdyby se jí z nějakého důvodu neujmul právě Gates, objevili by se jiní. Možná by historie byla i výrazně lepší. Gates však byl v pravý okamžik na správném místě.

Reklama

Traf-O-Data

Po tomto úspěchu se Allen s Gatesem rozhodli založit firmu Traf-O-Data, první malou slepičku, od níž očekávali zlatá vajíčka. Podnikatelský plán spočíval na jednoduchém, leč geniálním nápadu. V té době totiž v USA místní samosprávy používaly velice zvláštní systém na zjišťování hustoty dopravy v různých místech v závislosti na čase. Přes ulici byla natažena tenká gumová hadice, napojená k čítači, v němž se při průjezdu auta zaznamenal na papírovou děrnou pásku čas jeho projetí. Zpracování těchto dat pak prováděly různé firmy a výsledná data se využívala na optimalizaci programování semaforů.

"Traf-O-Data Computer" by Swtpc6800 en:User:Swtpc6800 Michael Holley - Own work. Licensed under Public Domain via Commons.
i Zdroj: PCTuning.cz
"Traf-O-Data Computer" by Swtpc6800 en:User:Swtpc6800 Michael Holley - Own work. Licensed under Public Domain via Commons.

Problém v tomto bohulibém úmyslu spočíval v tom, že zpracovatelské firmy byly dlouhodobě přetížené a analyzovaná data dodávaly se značným zpožděním. Gates přišel na myšlenky, že by se na zpracování dat dal použít počítač, no a když už jej to napadlo, hned to realizoval. Napsal program, jenž data zpracoval do jasných grafů a tabulek, z nichž každý mohl vyčíst vše potřebné. Stále ovšem zbýval nepříjemný úkol, jak data z papírových pásek převést na děrné štítky, s nimiž tehdejší počítače pracovaly. Na tuto nudnou práci najali Gates s Allenem mladší spolužáky, jejichž jedinou povinnost bylo převádět díry v pásce na díry ve štítku. Muselo se jednat o skvělou zábavu na dlouhé zimní večery a oba dětští vizionáři cítili, že nápad postrádá eleganci. Proto zakoupili nejnovější dítko od Intelu – procesor i8008 – a na jeho bázi ve spolupráci se svým učitelem sestavili primitivní základ počítače. K němu připojili čtečku pásky a počítač data zpracoval – většinou, když měl dobrou náladu. Opět se ukázalo, že jsou nesmírně schopní v mnoha oblastech, ovšem hardware mezi ně rozhodně nepatří.

Dalším úkolem i zkušeností se pro Billa Gatese stala poptávka z Lakeside, kde kohosi napadlo, že by mohl pro školu vytvořit program na přípravu rozvrhů. Pracoval na něm s Kentem Evansem, který se v této době stal jeho nejbližším přítelem, jelikož starší Allen již školu dokončil. Během této práce se však Gates, jehož život doposud plynul takřka bez problémově, setkal s tragédií. Evans odejel se svojí třídou na jakýsi výlet do hor, kde uklouzl a spadl ze skály. Ani rychlý převoz do nemocnice jej nezachránil. Pro mladého Billa to byl naprostý šok, z něhož se málem zhroutil a nebyl schopen program dokončit. Musel mu s ním pomoci přivolaný Allen. O schopnostech obou svědčí, že program se (s mnoha úpravami) používá v Lakeside dodnes. A o jejich hackerství svědčí i fakt, že Gates si v programu zanechal zadní vrátka, pomocí kterých byl schopen zajistit, aby se čirou náhodou ocitl na vybraných seminářích ve společnosti těch nejhezčích dívek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama