Moderní mýty a legendy: podivné kouzlo sdílené internetové kultury
i Zdroj: Wikipedia, autor Wetrorave
Sítě a Internet Článek Moderní mýty a legendy: podivné kouzlo sdílené internetové kultury

Moderní mýty a legendy: podivné kouzlo sdílené internetové kultury | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 3. 2022 12:00 9

Seznam kapitol

1. Celebrity nové doby 2. Různí lidé se stejnými zájmy 3. Creepypasta 4. Backrooms: propadnutí mimo realitu 5. Sdílený strach ze zapomnění 6. Najít tu svou komunitu

Internet původně sloužil ke spojování komunit a kultur. S časem se něco změnilo a začal tvořit svoje vlastní komunity a kultury – a ty začaly vytvářet svoje vlastní legendy.

Reklama

Komunity samy jsou navíc produktivní, generují a rozvíjejí nové nápady. Je to kreativní evoluce akcelerovaná do overdrive módu, i když se někdy odehrává tak trochu pod povrchem. Existuje kupříkladu velká komunita zabývající se creepypastou. Creepypasta není klasický horor, je to sdílený horor. V podstatě jde o strašidelné příběhy, které od sebe lidi přebírají, kopírují je a rozvíjejí. Většina z námětů je relativně obskurních, některé se ale chytnou a začnou se virálně šířit, čímž explodují i do normální kultury.

Asi nejznámějším fenoménem podobného příběhu je Slender Man, což je vyprávění o podivném vysokém štíhlém muži bez obličeje. Původně vzniklo v rámci photoshopové soutěže, ke které autor přidal vyprávění s temným pozadím – a to začalo žít na internetu svým vlastním životem. Později se k tomu přidala indie videohra a v roce 2018 se to pokusilo potopit korporátní stupiditou Sony Pictures: Opět se ukázalo, že nezávislí tvůrci dokážou přicházet s novými nápady, zatímco mainsteam je spíš pohřební ústav pro originalitu. Šílenství kolem Slender Mana skončilo dokonce pokusem o vraždu v americkém Wakeusha. Celý příběh vypráví video od The Infographics Show, který vás navede na detaily, pokud vás zajímají.

Pokud jde o horor, je internet neuvěřitelně produktivní nejen v tom, co si dokáže vymyslet a rozvíjet, ale i jak dokáže překlápět a měnit zaběhané vzorce a známá témata. Tak například roztomilý obézní kocour Garfield byl v řadě případů překlopen do děsivé podoby, někdy až apokalyptické. Najdeme i hororový krátký film ve stylu „alternativní hry pro alternativního Gameboye“, ve které se Garfield změní na lovecraftovské monstrum a v roli Jona s ním musí bojovat a zkusit tím zastavit apokalypsu. Je to ujeté v celé řadě směrů!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama