Moderní mýty a legendy: podivné kouzlo sdílené internetové kultury
i Zdroj: Wikipedia, autor Wetrorave
Sítě a Internet Článek Moderní mýty a legendy: podivné kouzlo sdílené internetové kultury

Moderní mýty a legendy: podivné kouzlo sdílené internetové kultury | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 3. 2022 12:00 9

Seznam kapitol

1. Celebrity nové doby 2. Různí lidé se stejnými zájmy 3. Creepypasta 4. Backrooms: propadnutí mimo realitu 5. Sdílený strach ze zapomnění 6. Najít tu svou komunitu

Internet původně sloužil ke spojování komunit a kultur. S časem se něco změnilo a začal tvořit svoje vlastní komunity a kultury – a ty začaly vytvářet svoje vlastní legendy.

Reklama

Internet dal možnost vyniknout celé řadě excentriků, ale také vybudoval nové komunity lidí, které sdružují podobné zájmy. A v těchto komunitách vznikla řada pozoruhodných myšlenek a konceptů, jakási kolektivní inteligence, která se pouští do činností někdy bizarních, někdy jen těžko pochopitelných – ale rozhodně takových, které by jedinec sám nepochybně nezvládl.

Máme tak komunitu Anonymous, volné hackerské seskupení, které si dělá, co chce a podle svých úsudků zasahuje proti tomu, co vnímá jako útlak – počínaje úřady a konče ruskou státní správou v současném konfliktu na Ukrajině. Komunita Open Source je jiné seskupení tvůrců, kteří dovolili vzniknou řadě výborných projektů, z nichž spoustu využívám i já – ať už jde o přehrávač VLC, prohlížeč Brave s podporou technologie Tor nebo alternativní kancelářský balík LibreOffice. 

To, co mě skutečně fascinuje, je vznik nových legend a konceptů, které se vynořily tak nějak samy – a internet je plynule rozvíjí. Inspirace je ve světě umění běžná věc, ale obvykle jde o poměrně pomalý proces, který se odehrává mezi jednotlivými generacemi tvůrců. Objevování je složité – a tak vám pomůže objevit komunitu, která se zabývá podobnými tématy, které studujete.

Možná máte například rádi Lovecrafta a jeho mythos. Můžete ho mít nastudovaného, ale pravděpodobně budete mít problém pochopit všechny vlivy, které ho inspirovaly. Snadno se dozvíte věci, o kterých se sám zmiňuje, například že bezrozměrnou geometrii jeho měst inspiroval Vathek od Beckforda. Pravděpodobně vám dojde, že jeho myšlenky a sny vycházely ze studia moderní (tehdejší moderní) paleontologie a darwinismu.

Co ale například Král ve žluté – The King in Yellow? Podivuhodná postava tvůrčího, ale šílenství přinášejícího boha překvapivě není originální. Lovecraft přejal jak Krále ve žluté, tak i částečně literární styl od Roberta Chamberse, který v roce 1895 napsal poměrně obskurní knížku povídek, v níž se objevuje motiv divadelní hry, která sama dokáže infikovat své čtenáře, pohltit je a přivést je k šílenství. Právě tuhle knihu Lovecraft přečetl v roce 1927 – a sám se z ní inspiroval.

Chambers byl velmi produktivní, ale u nás není zrovna známý autor. Takže... jak na něco takového přijdete? Například tak, že si najdete komunitu tvůrců či fanoušků Lovecrafta anebo kanál, který se zabývá příběhy, jako je Tale Foundry. Najít podobně smýšlející či orientovanou komunitu je v dnešní době asi nejefektivnější cestou k tomu, jak hledat zajímavý obsah. Nikdo nemá čas na to, aby četl anebo sledoval všechno, takže když si najdete vhodnou komunitu, hodně vám to pomůže s orientací v bezedném oceánu obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama