MSI GeForce GTX 970 Gaming a nový Twin Frozr 5 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI GeForce GTX 970 Gaming a nový Twin Frozr 5 v testu

MSI GeForce GTX 970 Gaming a nový Twin Frozr 5 v testu | Kapitola 20

Adam Vágner

Adam Vágner

24. 9. 2014 09:00 71

Seznam kapitol

1. Výkonný Maxwell za lidovější cenu 2. Twin Frozr 5: co je nového? 3. Detaily 4. Karty ve srovnání 5. Testovací sestava 6. Aliens vs. Predator Benchmark 7. Battlefield 4 8. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 9. Crysis 3 10. Grid 2
11. Metro: Last Light 12. World of Tanks 9.1 13. Teploty, hlučnost 14. Spotřeba, poměr výkon/watt 15. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 16. Boost u GTX 970: Aliens vs Predator 17. Boost u GTX 970: Bioshock: Infinite 18. Boost u GTX 970: Crysis 19. Přetaktování 20. Závěrečné shrnutí

GeForce GTX 980 je sice skvělá, ale Nvidia si za to nechá také řádně zaplatit, takže o jejím nákupu uvažuje asi jen málokdo. Cena levnější GTX 970 je podstatně přívětivější. Co nabídne levnější highendový Maxwell s cenovkou hluboko pod deset tisíc? A co to udělá, když na takovou kartu přidáte novou generaci chlazení Twin Frozr od MSI?

Reklama

Závěrečné shrnutí

Protože v tomto regionu procházejí chvalozpěvy spíš u Radeonů, tentokrát se omezím pouze na suché konstatování faktů „bez zbytečného přehánění“ a vy si to užijte v diskuzi.

Řečeno slovy klasiků – GeForce GTX 970 v podání MSI je sice hezká karta, ale nenabízí prakticky nic, co bychom tu od AMD neměli už dávno. Má stejný výkon jako výrazně přetaktované R9 290X při ceně nejlevnějších modelů R9 290, spotřeba přitom odpovídá Radeonu R9 270X a to vše při poměru cena/výkon srovnatelném s celkem výhodným Radeonem R9 280X z vyšší střední třídy. Testovaný model od MSI je bez zátěže stejně hlučný jako pasivně chlazený Radeon R7 250 Ultimate od Sapphire (nebo některý z modelů Asus Strix) a v zátěži je podobně hlučný (nebo spíš tichý) jako R9 270 Gaming rovněž od MSI.

Jediná vlastnost, ke které se vhodná alternativa od AMD hledá jen těžko, je poměr výkon/watt. Ale na to existují obvyklé argumenty, které zazní prakticky vždy, když se někdo pokouší porovnávat provozní vlastnosti výkonných karet – spotřeba se v highendu neřeší, kdo má deset tisíc na grafiku, nemá ani problémy s placením účtů za elektřinu a každý, komu vyšší zahřívání kvůli vysoké spotřebě (a s tím související vysoká hlučnost) vadí, už stejně chladí počítač vodou.

Protože jde o kartu Nvidie, nepodporuje Mantle, TrueAudio ani FreeSync. Při výpočtech GPGPU nedosahuje takového výkonu jako univerzální karta a na slušný herní zážitek ve 4K výkonem taky nestačí (ale to žádná současná karta včetně R9 295 X2). Nakolik to vadí, nebo ne, už nechám na vás.

A co ještě dodat speciálně ke GTX 970 Gaming? Má vlastností, na které jsme z karet z této modelové řady MSI zvyklí – především je to mimořádně tiché chlazení s dobře zvládnutou regulací. Ventilátory stojí, nebo běží na otáčkách tak nízkých, že má člověk až obavy o to, jestli se napájecí kaskáda neusmaží ve vlastní šťávě (neměla by, teploty, kterých dosahuje, mají daleko ke kritickým). Pokud výrobci i přes tříletou záruku nevěříte, stačí prostě pustit ventilátory na vyšší otáčky.

S konstrukcí karty (a povolenými limity pro spotřebu) souvisí snad jen jediná výtka (obvyklá pro modely Gaming) – karta se nejspíš nebude moc hodit pro extrémní přetaktování. Ale na to už má MSI své speciální (a o poznání dražší) modelové řady Hawk a Lightning.

Běžné domácí přetaktování s dodávaným chladičem dopadlo na výbornou (zejména s ohledem na vysoké pracovní takty nastavené výrobcem), takže s trochou štěstí... Raději ale jedním dechem dodám to, co platí obvykle – nespoléhejte na to, váš kus na tom může být hůře (a u karet, které máme přímo od výrobce, to platí dvojnásob). Anebo s trochou štěstí i lépe.

Chlazení má pasivní, nebo při běžících ventilátorech extrémně tiché a oproti ventilátorům s velkými lopatami od Asusu mají subtilnější větráčky Twin Frozru 5 o něco kultivovanější a vyrovnanější zvukový projev (pokud se vám karta na videu zdá příliš hlučná, tak se neděste, je to tím, že je mikrofon jen 10 cm od ventilátorů).

 

Ještě připomenu, že recenzi dvou konkurenčních produktů, GeForce GTX 970 STRIX od Asusu a GTX 970 G1 Gaming od Gigabyte najdete v naší další recenzi.

Když se mrknete na tabulku plusů a mínusů, asi vytušíte, co pod ní bude následovat.

MSI GeForce GTX 970 Gaming
KLADY
MSI GeForce GTX 970 Gaming a nový Twin Frozr 5 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI GeForce GTX 970 Gaming a nový Twin Frozr 5 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
výkon (ne)dostupnost, která má občas za následek absurdní ceny
cena DisplayPorty zredukované ze tří na jeden
poměr cena/výkon 
spotřeba 
potenciál k přetaktování 
poměr výkon/watt 
zcela tichá v idle, prakticky neslyšná v zátěži 
Orientační cena s DPH: 9 500 Kč

Za vynikající poměr výkon/watt, za poměr cena/výkon, za špičkové provozní vlastnosti i za optimalizace a výrazné zlepšení provozních vlastností i přes využití starého 28nm výrobního procesu udělujeme GTX 970 Gaming od MSI zlaté ocenění.

MSI GeForce GTX 970 Gaming a nový Twin Frozr 5 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

 
 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama