MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci

MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 6. 2012 03:00 10

Seznam kapitol

1. Vylepšená deska Z77A-GD65 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled... 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Intel Thunderbolt v praxi 13. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 14. Hodnocení

V dnešní recenzi si představíme nejvyšší model desky od MSI s čipsetem Z77 Express. Od své levnější "kolegyně" se liší, kromě několika detailů, hlavně novým rozhraním Intel Thunderbolt. Jde o univerzální port pro připojení monitorů, datových úložišť a dalšího hardware. Kromě klasického testu desky si dnes Thunderbolt samozřejmě i vyzkoušíme.

Reklama
MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Už mnoho let se u testů základních desek setkáváme s malými rozdíly ve výkonu. Od doby co jsou všechny důležité komponenty v procesoru, bývají rozdíly opravdu minimální. Pokud jsou, jde o nějaký problém v BIOSu jež výrobce časem určitě opraví nebo už opravil. největší problémy bývají s paměťmi a jejich kompatibilitou. Výsledky bývají tedy stejné nebo hodně podobné. Každá deska je ale jiná a nastavuje "Auto" jinak, například někde může být agresivnější časování pamětí, jinde zase krapet vyšší základní takt BCLK. To vše se projeví na výsledku, v praxi ale minimálně.

MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem očekával, se stalo. Výsledky měření výkonu všech desek jsou totožné. Některé desky krapet zaostávají v některých testech, někde byly naopak lepší. Průměrně se rozdíl vešel do jednoho procenta což můžeme s klidem považovat za chybu měření. Zajímavá je ale spotřeba. Jsou úspornější a náročnější desky, tento údaj si dobře ohlídejte pokud vám na něm u vaší budoucí desky záleží. Dnes testovaná deska je na tom se spotřebou dost podobně jako i jiné desky, žádný výrazný rozdíl jsem nenaměřil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama