MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci

MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 6. 2012 03:00 10

Seznam kapitol

1. Vylepšená deska Z77A-GD65 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled... 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Intel Thunderbolt v praxi 13. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 14. Hodnocení

V dnešní recenzi si představíme nejvyšší model desky od MSI s čipsetem Z77 Express. Od své levnější "kolegyně" se liší, kromě několika detailů, hlavně novým rozhraním Intel Thunderbolt. Jde o univerzální port pro připojení monitorů, datových úložišť a dalšího hardware. Kromě klasického testu desky si dnes Thunderbolt samozřejmě i vyzkoušíme.

Reklama
MSI Z77A-GD80 – testujeme rozhraní Thunderbolt v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovali jsme už několik desek s čipsetem Z77 Express, šlo o desky drahé i levnější, vybavené luxusně i hůře. Prověřili jsme výrobky největších hráčů na trhu a dokonce jsme testovali i hodně slušnou desku od Asrocku. Dnes se podíváme na desku, jež bude pro mnohé z vás (ale i pro mě) pomyslným „dejá vú“. Model Z77A-GD80 je totiž na první, druhý i třetí pohled sotva odlišitelný od modelu Z77A-GD65, jenž jsme testovali před několika týdny. Několik rozdílů jsme sice našli, museli jsme ale hledat opravdu důkladně. V zásadě tato deska nabízí pouze jednu důležitou funkci navíc, o to ale zajímavější. Jde o rozhraní Intel Thunderbolt.

Intel Thunderbolt

Jelikož tomuto rozhraní věnuji samostatnou kapitolu, zde jen velmi krátce. Konektor tohoto rozhraní je shodný s klasickým mini-Display Portem. Do něj vede několik PCI-E linek a po vodičích je veden jak obraz, tak data. Připojit tedy lze například monitor, pevné disky, externí grafické karty, zvukové karty a obecně vše s rozhraním PCI-Express. Zde ale stále hovoříme v teoretické rovině, zařízení na trhu zkrátka nejsou. V tuto chvíli lze koupit jeden LCD monitor od Applu a několik zařízení NAS nebo externích disků. Na trhu je pak ještě jedna zajímavá krabička, za necelých deset tisíc lze koupit jakýsi pěkný designový dok na klasickou PCI-E výkonnou grafickou kartu. Zařízení je dostupné, ovšem nejsou dostupné notebooky s rozhraním Thunderbolt, kde by tato věc našla uplatnění. V tuto chvíli je Thunderbolt (TB) spíše pomyslným „papírovým drakem“, technologií, jež není možné využít. Intel bude muset do výrobců napumpovat miliony dolarů, aby krapet zatlačil na pilu a výrobci začali TB zařízení uvádět na trh ve větším počtu.

Vysoká cena desky

Co mne na této desce ale zarazilo, je cena. Model Z77A-GD65 je za 4400 Kč s DPH. Jak sami v dnešní recenzi zjistíte, dnes testovaný model Z77A-GD80 se kromě Thunderboltu liší skutečně jen detaily, vše zásadní zůstalo stejné. Cena je ale 5800 Kč s DPH, což je o 1400 Kč více. Je sice možné, že poplatky Intelu a samotný čip budou stát nějaký ten peníz, zdali je to ale tolik, si nemyslím. Jelikož jsou si oba vyšší modely desek od MSI tak podobné, za běžných okolností bychom asi ani model GD80 netestovali, chceme vám ale Thunderbolt ukázat v praxi a recenzi jsme tedy vytvořili. Deska sama o sobě je hodně slušná, ohledně taktování dokonce překonává zatím vše, co jsme dosud viděli. Také software, výbava a příslušenství je skvělé. Nejvyšší model od MSI zkrátka nezklamal, ostatně podívejte se sami v následujících kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama