Myš Logitech G602: Zaslouží si přízvisko „herní“?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Myš Logitech G602: Zaslouží si přízvisko „herní“?

Myš Logitech G602: Zaslouží si přízvisko „herní“? | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

17. 4. 2014 13:15 45

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Ergonomie a vzhled 3. Vzhled a povrchy 4. Tlačítka
5. Senzor, výdrž a odezva 6. Software 7. Praktické testy a závěr

Zažitý mýtus o tom, že herní myš nemůže být bezdrátová, jsme už vyvraceli ve srovnání čtveřice nejdražších bezdrátových myší. Teď máme možnost ověřit, zda se i levnější Logitech G602 hodí na hry. Naše hodnocení je přísné, docílit dokonalosti je zejména u bezdrátových myší téměř nemožné. Jak obstojí Logitech G602?

Reklama

U senzoru se budeme muset spokojit s lehce teoretickou analýzou a následným ověřováním pomocí měření a praktických testů. Proč? Tato myš není v herní komunitě příliš oblíbená, takže o senzoru nejsou k dispozici detailní informace. I když jsem se snažil myš rozebrat a ověřit, jaký senzor má, jeho minimalistické označení AM000 nevedlo k jednoznačnému určení. Co ale pomohlo, je jeho tvar a počet pinů (8). Tyto indicie využijeme k určení „rodiny“ i potenciálního typu senzoru.

Logitech uvádí, že myš využívá tzv.

Delta Zero

senzor, což by někoho mohlo přesvědčit o tom, že se jedná o perfektní senzor, protože stejným označením se pyšní snímač přesné G400s. Takový závěr ale nemusí být správný, rád bych pozornil na to, že Delta Zero neoznačuje jeden konkrétní senzor, ale spíš skupinu technologií Logitech, které mají pomocí k lepším výsledkům snímání pohybu. Na základě toho se tedy nedozvíme, jaký senzor je použitý.

Kombinací znalostí ostatních myší Logitech můžeme postupnou eliminací odhadnout senzor a i jeho vlastnosti. Jen to, že se jedná se o optický snímač, redukuje výběr na méně než polovinu. V úvahu potom připadají senzory jako je ADNS 3080 (G400), ANDS 3095 (G400s) či ADNS 3055 (G100s). Všechny tyto senzory ale mají výrazně větší pouzdro než senzor, který v G602 je a mají cca 20 pinů. Po dalším hledání jsem narazil na ADNS 3050, který jsem zatím na testování neměl a není ani příliš častý. Ten odpovídá jak velikostí, tak i tvarem tomu, co je v G602. Současně se nejedná o senzor „dokonalý“, má totiž kolísavou akceleraci, což vede k ne zcela přesnému snímání pohybu. Je samozřejmě možné, že jako ADNS 3050 pouze vypadá, ale má jiné „vnitřnosti“ a tím pádem má i jiné vlastnosti.

Pustil jsem se tedy do měření. Pomocí lineárního posunu jsem se snažil zachytit přesnost pohybu při různých rychlostech a jejich změnách – akceleraci. Chování senzoru odpovídalo těm laserovým (ADNS 9500), které buď mají pozitivní, nebo kolísavou akceleraci. Mně se podařilo naměřit kolem 5 % pozitivní akcelerace. Další praktické testy při těchto poměrně nízkých hodnotách vykazovaly nepřesnosti snímání. Pokud ale vezmeme v potaz i fakt, že myš pracuje maximálně na 500 Hz a v úsporném režimu ještě méně, tak celkový dojem nebyl nejlepší. Za zmínku stojí test na predikci, kterou G602 netrpí, takže v tomto ohledu je v pořádku.

Baterie a výdrž

Logitech G602 používá dvojici baterií typu AA. Na jednu stranu je to výhodné kvůli jejich vyšší výdrži, nicméně to myši přidává na hmotnosti. Umístění baterií způsobuje nepříjemný posun těžiště do zadní části myši a komplikuje tak použití u některých herních stylů a způsobů držení myši.

Co je ale vynikající, je výdrž na baterie. Výrobce uvádí, že myš zvládne až 250 hodin v „herním“ režimu. To číslo zní až neuvěřitelně, takže jsem se rozhodl jej ověřit. Do myši jsem dal dvě nové baterie a začal ji testovat. Používal jsem ji denně po dobu více než tří týdnů. Teoreticky by to mohlo dát dohromady kolem 150 až 200 hodin a myš to vydržela. Víc času jsem už jsem neměl, výrobce tedy s výdrží asi nebyl daleko od pravdy. Důležité je zmínit, že zatížení mělo většinou kancelářský, a nikoli herní, charakter.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama