Na cestě k Atari: Syzygy a první videohra
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Na cestě k Atari: Syzygy a první videohra

Na cestě k Atari: Syzygy a první videohra | Kapitola 4

Pavel Tronner

Pavel Tronner

8. 12. 2016 03:00 3

Seznam kapitol

1. Od magnetofonů k televizorům 2. Připravte si drobné... 3. Syzygy 4. Nutting Associates 5. Computer Space 6. Štastný rozchod s Nutting Associates

„Přijeli kolotočáři! A mají tam videohry!“ To byla pro nás kluky v 80. létech jedna z nejzajímavějších informací, kterou jsme se mohli dozvědět. Maringotku s videohrami jsme obvykle zcela zaplnili a na videoherní automaty se stály fronty. Škemrání doma o další a další koruny se stalo každodenním sportem. Jak se rodily arkádové automaty?

Reklama

Nutting Associates

Oba byly z těch možností nadšení a nenapadlo je nic jiného, než svůj nápad nabídnout mateřské firmě. Co kdyby se Ampex kromě nahrávací techniky pustil i do videoher? Jenže firma neměla zájem. Něco tak primitivního a neprofesionálního nepřipadalo v úvahu. Hm. Ale co dál? Neměli finance na další pokračování a co čert nechtěl, všechny jim známe firmy, které vyráběly herní automaty, sídlily v Chicagu, což bylo z Kalifornie trošku z ruky.

Zasáhla náhoda. Jednoho dne si Bushnell nechával spravit chrup a při této rozkošné zábavě líčil svému zubaři potíže s hledáním investora pro výrobu první videohry. Ten mu doporučil kontaktovat jiného z jeho pacientů, obchodního ředitele malé kalifornské firmy Nutting Associates, která se výrobou automatů taktéž zabývala. Ta už cosi podobného videohrám vyráběla – šlo o automaty Computer Quiz a I.Q.Computer, kde se vám na obrazovce objevovala série otázek a vy jste na ně odpovídali. No, něco takového se mohlo ujmout jedině v Kalifornii plné studentů z mnoha vysokých škol...

Když se této firmě ozval Nolan a nabídl jí vývoj zcela nové, přelomové videohry, nelze se divit, že něco takového znělo lákavě. Firma hledala nové možnosti, nějaký nový velký hit. Nolan byl ovšem v podobné pozici, jako mnohem později Bill Gates při jednání s IBM. Nabízel něco, co ve skutečnosti neměl a tušil jen zcela matně, že by to mělo být možné vytvořit.

Navzdory zcela vágním příslibům, jelikož zatím dokázali s Tedem pouze hýbat svetelnou skvrnou po obrazovce, navzdory faktu, že o případné hře hovořil jen jako o „rocket ship game“ bez nějaké konkrétnější představy, jak by vlastně měla vypadat, tak navzdory tomu všemu si plácli. A kdyby jen to. Nutting Associates souhlasili s licencováním technologie, nikoliv s její koupí. To právě Bushnell chtěl. Chtěl prodat jeden konkrétní automat, ale mít přitom možnost technologii dále rozvíjet a prodávat v automatech dalších. Konečná dohoda zněla na 5% podíl ze zisku ze všech umístěných automatů, přičemž Nutting je vyrobí, leč na jejich vývoj nijak nepřispěje. Firma vlastně nic moc neriskovala, protože kdyby to nevyšlo, tak o nic nepřijde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama