Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 5. 2011 03:00 72

Seznam kapitol

1. Sbírání informací 2. Další potřebný software 3. Ještě než začnete taktovat 4. AMD Phenom II X4 945 — první krůčky 5. AMD Phenom II X4 945 — jdeme na věc 6. AMD Athlon II X4 635 @ 3,6 GHz (AM3) 7. Intel Core 2 Quad @ 3,3 GHz (LGA775)
8. Intel Core i3-530 @ 4,4 GHz (LGA1156) 9. Intel Core i5-661 @ 4,4 GHz (LGA1156) 10. Intel Core i7-920 @ 3,8 GHz (LGA1366) 11. Intel Core i7-980X @ 4,0 GHz (LGA1366) 12. Intel Core i5-2500K @ 4,9 GHz (LGA1155) 13. Závěr

Rádi byste svůj procesor popohnali o pár MHz směrem vzhůru, ale zatím nevíte jak? Přetaktování drtivé většiny procesorů je dnes poměrně snadné a jejích výkon lze zvýšit řádově o desítky procent. Přinášíme vám proto návod, ve kterém se zaměříme zejména na praktické zkoušení: názorně jsme přetaktovali celkem osm procesorů!

Reklama

Utilita k plnému vytížení procesoru

Taktování procesoru probíhá skrz BIOS základní desky, na samotné přetaktování tedy žádný program potřeba není. Jakmile ale procesor přetaktujete, budete jej muset dlouhodobě vytížit na 100 % abyste zjistili, zda je procesor stabilní. I na tuto činnost existuje množství pomocníků. Mým nejoblíbenějším je Prime95, který můžete zdarma stáhnout například zde.

Prime95 dokáže na 100 % vytížit i šestijádrové procesory Intel s technologií HyperTHread, pro které založí celkem 12 výpočetních vláken. Jeho použití je navíc velmi snadné: po zapnutí jen vyberete položku In-place large FFTs (maximum heat, power consumption, some RAM tested) a poté jej už necháte v klidu běžet. Pokud se stane chyba a procesor není stabilní, na příslušeném jádře se přestanou provádět výpočty a program nahlásí chybu.

Prime95 nicméně není jediným programem, který dokáže testovat stabilitu procesoru a můžete použít i jeho alternativy jako je LinX, Orthos nebo OCCT.

Sledování teploty procesoru

Stejně důležité jako testování stability je i znalost teploty procesoru. Osobně velmi doporučuji použití utility Core Temp (zdarma), která dokáže teploty odečítat přímo z čidel v jádře procesoru. Pokud budete snímat teplota třeba před AIDA64, budou hlášené teploty výrazně nižší, protože čidlo je umístěné vedle procesoru, nikoliv uvnitř.

Testování stability operačních pamětí

Při taktování procesoru budete také ovlivňovat frekvenci operačních pamětí. Tu sice budete pomocí děliček později snižovat, i tak je ale vhodné po dokončení přetaktování procesoru otestovat i stabilitu RAM. Na testování pamětí existuje spousta utilit přímo do prostředí Windows, osobně ale doporučuji bootovatelnou utilitu Memtest86. K jejímu běhu potřebujete USB flash disk, na který utilitu pomocí programu Ultimate Bootable USB Flash Drive (zdarma) nahrajete. Po nabootování z flash disku se už utilita postará o vše za vás, ve smyčce neustále dokola testuje operační paměti a v případě jakékoliv chyby ji okamžitě ohlásí.

Benchmark k měření výkonu

Pravděpodobně vás bude zajímat, o kolik jste si přetaktováním procesoru polepšili. Skvělou utilitou na měření výkonu vícejádrových procesorů je renderovací benchmark Cinebench, jeho aktuální verzi 11.5 stáhnete zdarma na stránkách výrobce. Pokud chcete změřit výkon jediného jádra procesoru, pak můžeme doporučit klasické SuperPi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama