Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 5. 2011 03:00 72

Seznam kapitol

1. Sbírání informací 2. Další potřebný software 3. Ještě než začnete taktovat 4. AMD Phenom II X4 945 — první krůčky 5. AMD Phenom II X4 945 — jdeme na věc 6. AMD Athlon II X4 635 @ 3,6 GHz (AM3) 7. Intel Core 2 Quad @ 3,3 GHz (LGA775)
8. Intel Core i3-530 @ 4,4 GHz (LGA1156) 9. Intel Core i5-661 @ 4,4 GHz (LGA1156) 10. Intel Core i7-920 @ 3,8 GHz (LGA1366) 11. Intel Core i7-980X @ 4,0 GHz (LGA1366) 12. Intel Core i5-2500K @ 4,9 GHz (LGA1155) 13. Závěr

Rádi byste svůj procesor popohnali o pár MHz směrem vzhůru, ale zatím nevíte jak? Přetaktování drtivé většiny procesorů je dnes poměrně snadné a jejích výkon lze zvýšit řádově o desítky procent. Přinášíme vám proto návod, ve kterém se zaměříme zejména na praktické zkoušení: názorně jsme přetaktovali celkem osm procesorů!

Reklama
Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Úspěšně přetaktovat procesor nelze bez toho, aniž byste tušili, jaké vás čekají nástrahy uvnitř BIOSua jaké položky musíte nastavovat. Každá základní deska pracuje na své referenční frekvenci, která je v řádu několika set MHz. U starších procesorů Intel Core 2 Duo a Quad (patice LGA775) se tato frekvence jmenovala FSB a byla v závislosti na konkrétním procesoru 266 nebo 333 MHz (někdy se také uvádí čtyřnásobek těchto hodnot, protože šlo o Quad Data Rate sběrnici).

Také u procesorů AMD se mluví o FSB a tato frekvence je u všech procesorů počínaje érou Athlonu 64 rovných 200 MHz. Trochu jiná je ale situace u procesorů Nehalem/Westmere a nejnovějších Sandy Bridge. Zde se ona referenční frekvence jmenuje BCLK a její hodnota je 133 MHz u procesorů Nehalem / Westmere a 100 MHz u čipů Sandy Bridge.

Z této referenční hodnoty je pomocí tzv. násobiče vypočítána výsledná frekvence procesoru. Například procesor Intel Core i7 Extreme 980X má základní frekvenci BCLK 133 MHz, jeho násobič je 25× a výsledná frekvence je tedy 3,33 GHz (133,3 × 25 = 3333). Podobně například AMD Phenom II X4 945 má základní FSB 200 MHz, násobič je 15× a jeho maximální takt jsou rovné 3 GHz.

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz


Core i7 980X je přetaktovaný jak zvýšením násobiče (z 25 na 36×), tak i BCLK (z 133 na 181 MHz)

Pokud chceme procesor přetaktovat, je zřejmé, že máme dvě cesty: zvýšit onu referenční frekvenci desky anebo násobič. Zvýšení násobiče je podstatně jednodušší, není to ale možné vždy. Dříve to šlo jen u nejdražších procesorů za desítky tisíc korun, dnes to AMD umožňuje u všech čipů s označením Black Edition. V poslední době se k tomuto trendu přidal také Intel a otevřený násobič už není výsadou jen modelů Extreme, ale také všech procesorů s označením K.

Platí nicméně pravidlo, že za otevřené procesory se připlácí a většina uživatelů tak má doma čipy uzamčené. Ty lze taktovat jen zvýšením oné referenční frekvence, kdy je třeba podstatně více opatrnosti. Od této referenční frekvence jsou totiž odvozeny i další frekvence na desce. Dnes už je naštěstí dávno pryč doba, kdy jste byli nuceni taktovat třeba i PCI sloty, s referenční frekvencí však stále pochopitelně souvisí třeba frekvence operačních pamětí, a každé její zvýšení tak logicky znamená i jejich přetaktování. Téměř všechny desky však už dnes mají možnost měnit děličky a ukazují aktuální takt pamětí, takže i toto se podstatně zjednodušilo. Nicméně je třeba na to pamatovat a kromě pamětí představuje zvyšování FSB / BCLK vyšší zátěž i pro čipovou sadu desky, takže je třeba zvyšovat i tato napětí.

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Snad jediné, co se neustále zesložiťuje, je nastavování napětí. Dávno pryč jsou doby, kdy jste v BIOSu nastavovali napětí procesoru, napětí pamětí, severního (případně i jižního) můstku a to bylo všechno. Dnes mají základní desky velké množství položek s nejrůznějšími napětími a třeba u procesoru už nenastavujete jen napětí jádra, ale také PLL napětí a podobně.

Při taktování se zaměřte zejména na napětí procesoru. Referenční hodnoty vašeho procesoru snadno zjistíte z internetu (případně vám je často poradí i deska) a zvyšujete jej až podle potřeby. Totéž platí pro frekvenci severního můstku, kterou ale budete muset většinou zvýšit jen nepatrně. Co se týče pamětí, těm nastavte rovnou časování a napětí dle výrobce (u DDR3 modulů většinou 1,65 V) a pomocí děličky je držte okolo jejich referenční hodnoty. Zbylá napětí jako je jižní můstek, rozdílná napětí paměťových kanálů a podobně, pak můžete s klidem nechat nastavená na Auto.

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než začnete taktovat, rozhodně doporučuji vypnout všechny dodatečné technologie procesoru, které v praxi nepotřebujete. U procesorů Intel jsou to jednak úsporné technologie jako je SpeedStep u Intelu a Cool and Quiet u AMD (měnící se napětí a násobiče po přetaktování často zlobí, a spíše se tak smiřte s vyšší spotřebou svého PC v klidu) a dále dodatečné technologie jako je Virtualizace, C1E a podobně.

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

S tím souvisí také deaktivace všech zařízení, která na desce nepoužíváte, jako jsou druhá síťová karta, FireWire, sériový port, IDE rozhraní a podobně. Samozřejmě to není podmínkou, ale osobně to spíše doporučuji.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama