Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání
i Zdroj: PCTuning s využitím DALLE (AI)
Internet Článek Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání

Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17

Seznam kapitol

1. Ani na internetu to nemusí být navždy 2. Eroze znalostí 3. Přibarvená historie 4. Zapomínáme rádi

Na internetu najdeme mnoho záhad, včetně tak zvané „nejzáhadnější písničky internetu“. Není to jediná věc, u které se už patrně nepodaří určit její skutečný původ – ale ilustruje to, jak strašlivě rychle a dost možná definitivně ztrácíme paměť.

Reklama

S tím, jak tahle věc probublala na Reddit, totiž tak nějak získala vlastní druhý život, na YouTube má nahrávka miliony shlédnutí, vznikají remixy, klipy s novým videoobsahem a dokonce coververze téhle písně, takže najednou to začíná být i autorskoprávně zajímavé. A přitom je dost možné, že to je stále autorskoprávně chráněné a tím pádem by autoři a členové kapely měli mít podíl jak na finančních výnosech, tak i na vznikající slávě!

Jenomže stále není možné bezpečně určit autorství, které by se dalo doložit například kazetou s originální nahrávkou. Jak konstatují pamětníci, „v té době bylo normální, že kapely vznikaly a zanikaly a že je neznal vůbec nikdo kromě okruhu padesáti kilometrů, kam to dojeli zahrát sami“. V té době se nahrávaly demokazety, které se rozesílaly do rádií s nadějí že zaujmou – a také se dělo to, že kapely nahrály více písní, než se jim vešlo na desku, takže některé z nich prostě „vypadly“. To ostatně je jedna z teorií kolem této zapomenuté písně, která říká, že jde o „nadbytečnou“ písničku, která se nevešla na jedinou desku řecké kapely Statues in Motion.


Pokud jde o The Most Mysterious Song on the Internet, tak tam je záhada jejího vzniku a autorství stále otevřená. Nejde ale o jediný případ, existuje celý žánr označovaný jako „lostwave“, což jsou písně, u kterých není známé autorství a někdy ani ne originální název – a kolem kterých existuje celá komunita, která se snaží o jejich identifikaci. Tahle celá věc má celou řadu poměrně komplikovaných aspektů, tak například podobně jako abandonware není lostwave uznávána zákonem, a když sdílíte celou neidentifikovanou píseň, tak ji technicky vzato nelegálně publikujete, což je trestné. Nicméně kde není žalobce není soudce – a kdyby se přihlásil autor a své autorství by doložil, tak by bylo alespoň o záhadu míň.

Navždy ztraceno

Mimo nahrávky, které jsou „neznámé“, jsou ale také věci, které jsou podle všeho „ztracené“. Wikipedie například uvádí, že ze 3000 nahrávek na voskové válečky, které v letech 1889 až 1894 vyrobila North American Phonograph Company, jsou v knihovně National Recording Preservation Board zachována pouze dvě procenta nahraných skladeb. Zbytek možná je v soukromých sbírkách anebo někde schovaný na půdách, ale taky je možné, že ty nahrávky prostě a jednoduše neexistují, protože voskové válečky nejsou zrovna trvanlivé a odolné médium.

Přirozená eroze znalostí je bohužel běžnou součástí historie. Věci se ničí a ztrácejí – a tak v „dokonale zmapované současnosti“ vznikají čím dál tím větší díry, až z toho nakonec bude tak totální ementál, že se historii bude možné mapovat jenom zcela rámcově. Civilizace překvapivě vykazují poměrně malý zájem o historii kohokoliv jiného než sebe sama, například Hérodotos byl ve své době docela výjimka – a existují podezření, že část jeho zápisů z Egypta je prostě a jednoduše trolling jeho průvodců, kteří si z něj buď dělali srandu anebo mu za odměnu vykládali cokoliv je napadlo, což se vám ostatně v Egyptě může stát s domorodci i dnes. 

Potom se nám dějí takové věci, jako že vlastnictví Velké pyramidy dokládají technické poznámky na vnitřních plochách bloků a samotného Cheopse známe ze malé sošky velké ani ne osm centimetrů, u které ani rámcově netušíme, kdy vlastně vznikla a panuje podezření, že v jejím případě jde o tisíce let starý pozdní votivní (slib vyplňující) náboženský dar. To je vše, co z jeho vlády zbylo!
 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama