Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání
i Zdroj: PCTuning s využitím DALLE (AI)
Internet Článek Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání

Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

17

Seznam kapitol

1. Ani na internetu to nemusí být navždy 2. Eroze znalostí 3. Přibarvená historie 4. Zapomínáme rádi

Na internetu najdeme mnoho záhad, včetně tak zvané „nejzáhadnější písničky internetu“. Není to jediná věc, u které se už patrně nepodaří určit její skutečný původ – ale ilustruje to, jak strašlivě rychle a dost možná definitivně ztrácíme paměť.

Reklama

Přiznám se, že trochu váhám nad tím, kde se bere výlučné přesvědčení některých lidí, že jsou tak mega speciální a unikátní, že by ideálně neměli nikomu nic dát a svoje tajemství si nechat pro sebe. To je, na jednu stranu, pochopitelné – tajemství řeckého ohně používaného byzantským loďstvem bylo přísně tajeno, protože dávalo Byzanci velkou výhodu v námořních bitvách. Sušit si cenné informace často znamená rozdíl mezi tím, jestli vás v korporátu vymění anebo jestli se budou muset smířit s vaší prezencí až do důchodu. Cechy si rovněž tajily postupy míchání barev, tvorby keramiky – a šílený způsob, kterým byl z Číny vynesen bourec morušový, je námět hodný na historický thriller.

Problém je v tom, že když si úspěšně usyslíte znalosti sami pro sebe, tak se také patrně stanete nástrojem jejich zkázy. Klasickým příkladem jsou Egypťané, kteří si běžně syslili tajemství v chrámech – ostatně od nich pochází pojem „hermetický“, tedy náležející ke kultu Herma Trismegista, fúzního boha mezi egyptským Thowtem a řeckým Hermem, takže když něco je hermeticky uzavřené, tak se míní jakože opravdu fest. A díky tomu o tom kultu téměř nic nevíme, respektive to, co víme, jsou skoro určitě výmysly lidí, kteří o něm fantazírovali sami.
Buď se snažíte informace zachovat pro budoucnost – anebo se je snažíte utajit, čímž je pravděpodobně vymažete  dějin. Někdy máme kliku, jako když se zachoval utajovaný stenografický protokol z nacistického jednání ve Wannsee z 20. ledna 1942. Jindy ty věci beze zbytku zmizí – a to, co se stalo, to, co bylo, se stane pouze předmětem spekulací a misintepretací. 

Zapomínáme rychle – a někdy taky rádi. A to mě trochu děsí.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama